Guitar -->

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

ο Οιδίπους και ο φροιντ [Freud]



Ψυχανάλυση και περισσότερα από 150 χρόνια Freud στην σκιά χιλιάδων χρόνων Ελληνισμού
Άκουσε φωνές στο δωμάτιο των γονέων του ο μικρός Εβραίος
Σίγκιςμουντ Σλόμο, ο οποίος τότε ήταν μόλις οχτώ χρονών, μπήκε μέσα και βρήκε τον πατέρα του και την κατά είκοσι χρόνια μικρότερη μητέρα του στο κρεβάτι. Το παιδάκι ταράχτηκε τόσο πολύ, που στην μέση του δωματίου κατουρήθηκε...


Το περιστατικό αυτό επηρέασε τόσο τον ψυχικό του κόσμο και έως το τέλος της ζωής του δεν μπόρεσε να το ξεπεράσει, τουναντίον παθιασμένα προσπάθησε „κακοποιώντας“ την Ελληνική Γραμματεία να βρει λύση στην πάθηση του
Αν τα κατάφερε, θα το αποφασίσει ο αναγνώστης του παρόντος κειμένου. Ο μικρός αυτός ονομάστηκε αργότερα Sigmund Freud.

Όποιος είχε την τύχη να διαβάσει τον Οιδίποδα, την Αντιγόνη και επτά επί Θήβας, κορυφαία δώρα του Σοφοκλή και του Αισχύλου στην παγκόσμια πολιτισμένη κοινωνία, διαπίστωσε ότι ο Οιδίποδας για τις πράξεις του οι οποίες ήταν αποτελέσματα ακραίων συμπτώσεων και κακοτυχιών, αυτοτιμωρήθηκε με ανεπανάληπτο τρόπο, χαρίζοντας μας ένα αξεπέραστο φιλολογικό έργο. 


Υπενθυμίζουμε ότι
εν αγνοία του υποχρεώθηκε να παντρευτεί την μητέρα του, αποκτώντας παιδιά, τον Πολυνείκη, Ετεοκλή, Ισμήνη και την Αντιγόνη. Τώρα γιατί ο Εβραίος Φρόιντ ονομάζει την σεξουαλική(1) τάση παιδιού/ γονέως Οιδιπόδειο σύμπλεγμα, παραπλανώντας τον κοσμάκη, είναι απορίας άξιο. Θα μπορούσε κάλλιστα να πάρει ονομασία από την εβραϊκή ιστορία, όπως π.χ. τον Λωτ, ο οποίος μετα το ολοκαύτωμα των Σοδόμων και Γομόρρων, και που μόλις είχε πεθάνει η γυναίκα του(2), δεν βρήκε τίποτα καλύτερο να κάνη παρά να μεθύσει και να αφήσει έγκυες τις κόρες του. 

Φυσικά η παθιασμένη θεωρία του περί σεξουαλικότητας δεν βρήκε μόνο υποστηρικτές. Ο κορυφαίος μαθητής του Γιούνγκ, δεν συμφωνούσε οπότε και ο Φρόιντ(3) παθιασμένα τον εκλιπαρεί: „δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την θεωρία της σεξουαλικότητας, πρέπει μάλιστα να την κάνουμε δόγμα (!)“. 


Γιατί τώρα όμως ο γερμανικός τύπος (και όχι μόνο) χαρακτηρίζει τον Φρόιντ πατέρα της ψυχανάλυσης έχει άλλα αίτια. Ας σκεφτούμε σε ποιόν ανήκει η Bild, Spiegel,(Γερμανικά ΜΜΕ) κ.λ.π... Πάντως υπήρξαν κορυφαίοι Γερμανοί ψυχαναλυτές όπως ο Jung, ο Adler, και διάφοροι άλλοι οι οποίοι δεν πήραν την φήμη που τους άξιζε.
Σε αυτό το σημείο καλό είναι να δώσουμε απάντηση στην βαθυστόχαστη ερώτηση του Πόντιου Πιλάτου, η οποία άφησε άναυδους τούς πάντες: 

„τι είναι η αλήθεια;“
Αλήθεια είναι η πραγματικότητα και αυτή είναι διαφορετική από αυτή που μας „σερβίρουν“.
H „ ερμηνεία των ονείρων “ δεν είναι „εφεύρεση“ του Φρόιντ, αλλά των Ελλήνων.
Ο Ασκληπιός οδηγούσε τούς ασθενείς του στο άβατον και μέσω εγκοίμησης προχωρούσε στην διάγνωση της ασθένειας και της θεραπείας της. Αυτό γινόταν χιλιάδες χρόνια πριν γεννηθεί ο Φρόιντ. Σήμερα, ο Dr. Eduard Tick(4), γράφει διάφορα βιβλία και μόνιμο σημείο αναφοράς του είναι οι Έλληνες. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής συγγράμματα του:
Θεραπεία του συνδρόμου Μπάουελ μέσω της μεθόδου του Ασκληπιού“ ,

„Οι σκιές της Εφέσου: Θεώρηση του Συλλογικού Ασυνειδήτου“, και διάφορα άλλα.
Η ψυχιατρική δεν είναι καινούργιος κλάδος της επιστήμης, αλλά υπήρξε κατά την κλασική εποχή κλάδος της Ιπποκρατικής ιατρικής τέχνης και αυτή με την σειρά της κλάδος της φιλοσοφίας. 

Δυστυχώς με την πάροδο των χρόνων οι μέθοδοι του Ασκληπιού, Ιπποκράτη, Γαληνού έγιναν έρμαιο του σκοτεινού μεσαίωνα, και διάφοροι αγύρτες πλούτιζαν (και πλουτίζουν) με την άγνοια, μοναξιά, την δυστυχία και την ανάγκη του κοσμάκη για ψυχική ανάταση. 
Ευτυχώς που κατά το τέλος της δεκαετίας του 1990 σημειώθηκε από φωτισμένους ελληνιστές ψυχίατρους μια στροφή προς την κλασική Ελλάδα. Η „ανάγνωση“, „ανάλυση“, „κατανόηση“ του ανθρωπίνου λόγου έγιναν και πάλι ακράδαντα θεμέλια της λογοθεραπείας. 
Τα εκπληκτικά αποτελέσματα ξεπέρασαν κάθε προσδοκία! Αλλά μέχρι προ τινός η μέθοδος αυτή δεν υπήρχε στην Ελλάδα. Ίσως αργότερα...
Χωρίς βέβαια να θέλουμε να υποβαθμίσουμε την επιστημονική συμβολή του Φρόιντ, τονίζουμε ότι ο έλλογος τύπος του ανθρώπου, αυτός που προβάλει την αρετή και την ψυχική υγεία, έργα της ελληνικής φιλοσοφίας, στην σημερινή εποχή της κατάθλιψης, μοναξιάς, των αλλεπάλληλων και δόλιων προσπαθειών υποταγής συνειδήσεως, της Internet-μανίας και ψυχικών αδιεξόδων, είναι περισσότερο επίκαιρος από ότι μπορούμε να φανταστούμε.
Πόσο σημαντική είναι γλώσσα μας, η λογοτεχνία μας, και τι καταφέρνει μοιάζει με θαύμα:
Ο Φρόιντ θαύμαζε τον Göthe και τις μελέτες του περί φυσικών επιστημών, και το πρώτο σύγγραμμα (του Freud )ήταν : Zur Aufassung der Aphasien/ Περί κατανόησης των αφασιών (1891). 


Χαρακτηριστικό:
Ο Göthe(5) μόνο και μόνο για να διαβάσει για την κόρη του Οιδίποδα, την Αντιγόνη στο αυθεντικό κείμενο, εκάθησε και έμαθε αρχαία ελληνικά.
(1) Η λέξη σεξ προέρχεται από το Λατινικό sexus και σημαίνει γένος. Η ελληνική λέξη για το σεξ όπως το βλέπει ο Φρόιντ είναι συνουσία.
(2) Αγία Γραφή : Γεν. ΙΘ 35/36. Η δικαιολογία ότι τον μέθυσαν οι κόρες του είναι μάλλον χειρότερη της πράξεως.
(3) Το παράδοξο είναι ότι ενώ ο Φρόιντ θεωρούσε τον εαυτό του Μωυσή του ιουδαϊσμού στην ψυχανάλυση, για μασκότ στο γραφείο του είχε την Παλλάδα Αθηνά (;!).
(4) Έχει σπουδάσει Ψυχολογία, Ψυχοθεραπεία, Φιλοσοφία, Ρητορική και Επικοινωνία.
(5)-Göthe: „ Από όλους τους λαούς της γης, οι Έλληνες ονειρεύτηκαν το όνειρο της ζωής ομορφότερα“.
Αρθρογραφία: „Το μεγάλο Ψέμα“ Μ.Καλόπουλος, „ΔΑΥΛΟΣ“ , „Αγία Γραφή, έκδοσης θεολόγων “ , „ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής“ , „Εγκυκλοπαίδεια Ενκάρτα“ „Der Spiegel“.
Νίκος Σάμιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε κατοικους Ελλαδος ΔΕΝ γινονται δεκτά τα γκριγκλις.
Εαν ειστε κατοικος εξωτερικου και δεν μπορειτε να χρησιμοποιησετε Ελληνικο αλφαβητο, θα μεταφραζω εγω τα σχολια και θα τα παραθετω διπλα η κατω απο το δικο σας.
Σχολια σε αλλη γλωσσα επιτρεπονται.