Χειρότερη και από αυτή της Lehman Brothers ήτο η απόφασις που ελήφθη για την Κύπρον, υποστηρίζει εις δημοσίευμά του το Forbes. Όπως τονίζει, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Hank Paulson που εχειρίσθη την υπόθεσιν της Lehman Brothers το 2009, «είχε και ένα ελαφρυντικό. Πανικοβλήθη από την ταχύτηταν της κατάρρευσεως της Lehman, δεν είχε χρόνο για δεύτερες σκέψεις».
Ωστόσο, όπως υποστηρίζει, αυτό δεν ισχύει εις την περίπτωσιν των αξιωματούχων της ΕΕ, με επι κεφαλης την Γερμανίαν, οι οποίοι αν και είχαν χρόνια να εξετάσουν τις επιλογές τους (τα προβλήματα της Κύπρου είναι στενά συνδεδεμένα με αυτά της Ελλάδος και εδώ και καιρό ήταν τουλάχιστον φανερά), επέλεξαν μια «λύσιν» που αντιστοιχεί ίσως στην πιο ανεύθυνη απόφασιν τραπεζικής εποπτείας εις τον αναπτυγμένον κόσμον, από την δεκαετίαν του ‘30».
Εκτιμά δε ότι με αυτήν την απόφασιν κατέστρεψαν την ασφάλεια της εγγύησεως των καταθέσεων. Και αυτό εγείρει ερωτήματα για την εγγύησιν των καταθέσεων εις όλοκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωσιν, ουσιαστικως «προσκαλώντας» σε bank run όχι μόνο χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, αλλά ακόμη και στην Ιταλία και την Γαλλία.
«Ας μιλήσουμε απλως. Η απόλυτος αιτια για την κατάστασιν της ευρωπαϊκής οικονομίας, είναι η Γερμανία. Το γερμανικό οικονομικό κατεστημένο ήτο συνένοχον από την αρχή εις το να διογκώση κάποιες από τις φούσκες στις πληγείσες χώρες. Τώρα όχι μόνο δεν αποδοκιμάζει το ρόλο του, αλλά επιβάλλοντας λιτότητα στις εθνικές κυβερνήσεις και αρνούμενο να επιτρέψει περισσότερο από το συμβολικό πληθωρισμό στο ευρώ, στρίβει το μαχαίρι στις πληγές αυτών των χωρών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σε κατοικους Ελλαδος ΔΕΝ γινονται δεκτά τα γκριγκλις.
Εαν ειστε κατοικος εξωτερικου και δεν μπορειτε να χρησιμοποιησετε Ελληνικο αλφαβητο, θα μεταφραζω εγω τα σχολια και θα τα παραθετω διπλα η κατω απο το δικο σας.
Σχολια σε αλλη γλωσσα επιτρεπονται.