Τώρα που οι Έλληνες είναι εγκλωβισμένοι στο «στρατόπεδο» (Αλέξανδρος Κασιμάτης)
Οι αμφιβολίες για τους ευρωπαϊκούς χειρισμούς και το ελληνικό πρόγραμμα στον σοβαρό ξένο τύπο πληθαίνουν: Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η ευρωζώνη να καταφέρει να βγει από το τούνελ δεμένη στον ζουρλομανδύα της επίσημης πολιτικής, γράφει ο W. Münchau στους Financial Times και σημειώνει μεταξύ άλλων ότι δεν επαρκεί η μείωση μισθών στην Ελλάδα.
Oι New York Times από την πλευρά τους γράφουν για την Ελλάδα και τον εκπληκτικό –όπως τον χαρακτηρίζουν- αριθμό των 22 νέων φορολογικών νόμων μέσα σε δύο χρόνια. Η μεγαλύτερη αμερικανική εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι στο τέλος του 2011 οι οφειλές ανείσπρακτων φόρων στη χώρα μας ανήλθαν σε 45 δις. ευρώ, στο τέλος του 2012 σε 56 δις. ευρώ, ενώ στο τέλος Ιουλίου του τρέχοντος έτους οι οφειλές αυξήθηκαν στα 60 δις. ευρώ, περίπου δηλαδή στο ένα πέμπτο του δημοσίου χρέους.
Το κυβερνητικό σχέδιο για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 και δύο συνεχόμενα τρίμηνα οριακής ανάπτυξης ώστε να βγει η χώρα στις αγορές το 2014 τελεί υπό την αμφισβήτηση της Τρόικας. Οι Γερμανοί εκμεταλλεύτηκαν τις παλινωδίες των ελληνικών κυβερνήσεων (περίστροφα στα τραπέζια, αυταπάτες πολιτικής διαπραγμάτευσης, υπαναχωρήσεις σε συμφωνημένα κοκ) και χειρίστηκαν την Ελλάδα με τον τρόπο που γνωρίζουν καλά:
Κατασκεύασαν ένα «στρατόπεδο» και μας στρίμωξαν στις εγκαταστάσεις του. Πρώτα ασφάλισαν την περίμετρο με το PSI. Τα ελληνικά ομόλογα κουρεύτηκαν, τα ασφαλιστικά ταμεία γονάτισαν και η χώρα βρέθηκε να χρωστάει και πάλι 300 δις. Με τη διαφορά όμως ότι από μια ελληνική χρεοκοπία οι επιπτώσεις στην ΕΕ θα είναι πλέον σε σημαντικό βαθμό ελεγχόμενες και περιορισμένες, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του χρέους μας είναι στα χέρια κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών.Τώρα που οι έλληνες είναι εγκλωβισμένοι στο «στρατόπεδο», η Τρόικα προχωρεί το σχέδιο «σωφρονισμού» και πληρωμής του χρέους. Εξοντωτικοί φόροι, κατασχετήρια ακινήτων, αναλήψεις της εφορίας από τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Η κατάργηση των αφορολογήτων ποσών και οι νέες κλίμακες στο φόρο εισοδήματος όπως και η φορολογία στα ακίνητα, θα βάλει το 2014 τη Νέα Δημοκρατία σε τροχιά ανάλογη με αυτήν που είχε κατά την κυβερνητική του θητεία το ΠΑΣΟΚ. Πόσο δίκαιος άλλωστε μπορεί να είναι ένας φόρος στα ακίνητα όπου η κυβέρνηση πρώτα συμφώνησε με την τρόικα τα χρήματα που πρέπει να εισπραχθούν και μετά αποφάσισε πως θα επιβληθεί ο φόρος;
Οι Γερμανοί ενδιαφέρονται να πληρωθεί το χρέος της Ελλάδας. Ο τρόπος που θα γίνει αυτό δεν τους νοιάζει. Και όπως φαίνεται δεν τους νοιάζει πια ούτε αν η κυβέρνηση θα σταθεί στα πόδια της. Ούτως ή άλλως και η επόμενη κυβέρνηση -όποια κι αν είναι- θα πρέπει υποχρεωτικά να κινηθεί μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο του «στρατοπέδου» και θα είναι αρκετά ευάλωτη στις ίδιες πιέσεις. ]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σε κατοικους Ελλαδος ΔΕΝ γινονται δεκτά τα γκριγκλις.
Εαν ειστε κατοικος εξωτερικου και δεν μπορειτε να χρησιμοποιησετε Ελληνικο αλφαβητο, θα μεταφραζω εγω τα σχολια και θα τα παραθετω διπλα η κατω απο το δικο σας.
Σχολια σε αλλη γλωσσα επιτρεπονται.