(Βίντεο)
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΓΕΡΩΧΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ [με τα λευκα γενεια]
Η σφαγή στο Κοντομαρί υπήρξε μέχρι πριν από λίγα χρόνια ένα άγνωστο έγκλημα του στρατού κατοχής και αποκαλύφθηκε μετά την τεκμηρίωση του φιλμ ενός...
στρατιωτικού φωτογράφου, ο οποίος ακολουθούσε το μοιραίο Γερμανικό τάγμα που πήρε μέρος στην φονική μάχη του Μάλεμε και στη συνέχεια μπήκε στο Κοντομαρί για να κυνηγήσει Νεοζηλανδούς στρατιώτες και Κρητικούς μαχητές.
Η εντολή όμως που έδωσε ο επικεφαλής Γερμανός αξιωματικός ήταν διαφορετική: Εκτέλεση όλων των ανδρών του χωριού ως αντίποινα για τον θάνατο των συμπολεμιστών του.
Η «Μηχανή του Χρόνου» μετά από έρευνα τριών χρόνων παρουσιάζει τις μαρτυρίες όσων έζησαν τα γεγονότα. Ανάμεσα στις μαρτυρίες ξεχωρίζει αυτή του Χρήστου Παπαδάκη, ο οποίος επέζησε της εκτέλεσης επειδή βγήκε από την γραμμή του θανάτου την τελευταία στιγμή. Την Γερμανική εκδοχή των γεγονότων δίνουν δύο αλεξιπτωτιστές, ο Ερβιν Κουρκόφσκι και ο Έμριχ Γκόντφριντ, που πολέμησαν στο Μάλεμε. Αποκαλυπτική είναι η ιστορία που διηγείται ο Νεοζηλανδός ανθυπολοχαγός Χάντον Βίβιαν Ντόλαλντ, ο οποίος περιγράφει πώς κατέρριψε έξω από το Κοντομαρί ένα αεροπλάνο με Γερμανούς στρατιώτες.
Μέσα από ντοκουμέντα ξετυλίγεται όλη η τραγική ιστορία του πολέμου και ο ατελείωτος κύκλος αίματος των αντιποίνων, που ξεκίνησαν με αφορμή φήμες και καταγγελίες για δήθεν κακοποίηση Γερμανών αιχμαλώτων και ακρωτηριασμούς αλεξιπτωτιστών από πολίτες. Όμως ο Γερμανός πτέραρχος Στουντέντ δεν περίμενε το πόρισμα των ιατροδικαστών, αλλά έσπευσε να ζητήσει αφανισμό και θάνατο. Στην εκπομπή μιλούν ακόμα οι αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων Βασίλης Παπαδάκης, Ιωάννης Αποστολάκης, Αριστείδης Βλαζάκης, Μαρία Αγγελή, Δημήτρης Σειραδάκης και ο Θανάσης Γιακουμάκης (επιζών της εκτέλεσης στον Ταυρωνίτη). Ακόμα, μιλούν ο Μανώλης Γλέζος, o δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, ο δημοσιογράφος Κώστας Παπαπέτρου, ο πρώην πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων Ευτύχιος Δασκαλάκης, ο πρόεδρος του Δικτύου Νεολαίας των Μαρτυρικών Πόλεων Χαράλαμπος Δασκαλάκης, η συγγραφέας και ιστορική ερευνήτρια Πηνελόπη Ντουντουλάκη, η ειδική συνεργάτης των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ζαχαρένια Σημανδηράκη, ο καθηγητής Ιστορίας Αντώνης Σανουδάκης, ο ιστορικός Νίκος Γιαννόπουλος, ο συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής Ηλίας Φιλιππίδης, ο Νεοζηλανδός υποστράτηγος Sandy Thomas και ο Βρετανός Jim Miller.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σε κατοικους Ελλαδος ΔΕΝ γινονται δεκτά τα γκριγκλις.
Εαν ειστε κατοικος εξωτερικου και δεν μπορειτε να χρησιμοποιησετε Ελληνικο αλφαβητο, θα μεταφραζω εγω τα σχολια και θα τα παραθετω διπλα η κατω απο το δικο σας.
Σχολια σε αλλη γλωσσα επιτρεπονται.