----------------------------------------------------------------
Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΥΤΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ,80 ΚΛΜ ΝΟΤΙΩΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΒΡΕΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ (ΛΥΒΙΚΟ) ΠΕΛΑΓΟΣ.ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΝΔΙ
ΤΟ 1958 ΕΝΑΣ ΒΟΣΚΟΣ ΟΛΩΣ ΤΥΧΑΙΩΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΕΝΟΣ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΜΠΑΙΝΟΝΤΑΣ ΜΕ
ΤΟ 1960 ΚΑΙ 1963 Υ
ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΟΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΕΙΣΟΔΟΙ ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩΝ ,ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΑΠΡΟΣΠΕΛΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ (ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΚΟΣΜΟ)ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΠΑΡΑΠΛΗΣΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΔΩΣΕΙ Ο ΒΟΣΚΟΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ.ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ Ο ΒΟΣΚΟΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΕΓΙΝΕ ΠΑΜΠΛΟΥΤΟΣ ΓΑΙΟΚΤΗΜΟΝΑΣ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΟ ΑΦΡΙΚΗ,ΜΕ ΣΑΡΑΚΟΝΤΑΕΤΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,Η ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΛΗΞΕ.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΕ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ,ΕΧΕΙ ΒΡΕΙ ΠΑΜΠΟΛΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ,ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟΥ ΑΞΙΑΣ,ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ,ΠΛΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ, ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΜΕΝΑ ΣΕ ΚΟΥΤΕΣ ΣΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΕΙ.
ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΕΝΤΟΛΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΟΘΕΙ <ΕΞΩΘΕΝ> ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΣΟΥΤΣΟΥΡΟ ?
ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ,ΣΤΑ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΑ ΟΡΗ,ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΤΟΥ GOOGLE EARTH ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΘΟΛΟΙ 'Η ΣΚΕΠΑΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΣΥΝΝΕΦΑ? ΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΨΗΛΑ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ?(ΦΩΤΟ-7)
ΕΑΝ ΔΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΤΣΟΥΤΣΟΥΡΑ ΑΠΟ ΤΟ GOOGLE EARTE ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΘΑΡΑ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΜΕ ΜΠΛΕ ΒΕΛΟΣ (ΦΩΤΟ-8 ).ΕΠΙΣΗΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΣΠΗΛΙΕΣ-ΕΙΣΟΔΟΙ ΣΤΑ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΑ ,ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΜΙΝΤΡΗ ,ΠΟΥ ΣΗΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ ΒΕΛΟΣ(ΦΩΤΟ-9).ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ ΕΓΙΝΑΝ ΤΟ 2006 ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΣΤΡΑΠΙΑΙΕΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ,ΑΠΟ ΕΡΓΑΤΕΣ ,ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ.ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΚΑΙ ΤΙ ΠΗΡΑΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΟΤΑΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΗΚΑΝ,ΑΦΟΥ ΤΣΙΜΕΝΤΑΡΙΣΑΝ ΤΗΝ ΤΡΥΠΑ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΑΝ ΣΤΟ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑ.
ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΥΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ,ΑΝΕΦΕΡΕ ΣΕ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΓΝΩΣΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΟΤΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΧΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ,ΟΠΟΥ ΥΠΑΓΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΩΝ ΤΑΦΙΚΩΝ ΘΑΛΑΜΩΝ ΜΕ ΑΜΥΘΗΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙ ΧΡΥΣΗ ΚΙΒΩΤΟ-ΛΑΡΝΑΚΑ,ΣΤΗΝ ΕΓΓΥΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΑΓ.ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΙΑΝΟΥ.Ο ΙΔΙΟΣ ΕΧΕΙ ΠΕΙ,ΟΤΙ ΠΡΙΝ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΧΕ ΑΠΟΣΦΡΑΓΙΣΕΙ ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΕΝ ΛΟΓΩ ΤΑΦΙΚΟΥ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΕΝΤΟΠΙΣΕΙ ΦΟΒΕΡΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΡΝΑΚΑ,ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΘΙΚΤΟΥΣ ΠΕΡΙΕΡΓΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΚΕΛΕΤΟΥΣ,ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΟΜΩΣ ΔΙΑΛΥΘΗΚΑΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΙΓΟ,ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΠΑΦΗΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ,ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΠΟΣΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ.
Η ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΗ ,ΩΣΤΕ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ,ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΚΓ'ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ,ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΗΔΗ ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΥΣ,ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 2006 ΜΕΤΕΒΗΣΑΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ.ΤΟΥΣ ΥΠΕΔΕΙΞΕ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΑΥΤΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ,ΟΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΣΚΑΦΗ 70 ΜΟΛΙΣ ΕΚΑΤΟΣΤΩΝ,ΑΛΛΑ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΟΤΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΜΦΑΝΗΣ ΚΑΙ ΑΡΑ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΗ.ΕΑΝ ΕΠΡΟΚΕΙΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΚΑΨΙΜΟ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ,ΕΑΝ ΒΕΒΑΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΤΑΝ,ΜΕ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΕΞΟΔΑ !!
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ,ΑΝΕΦΕΡΕ ΣΤΟΝ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ,ΟΤΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΠΑΛΕΥΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΑΚΡΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΧΟΡΗΓΟΣ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ Η ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ !!! ΟΠΟΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ.....
Ο ΙΔΙΟΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΥΣ ΕΙΧΕ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ,ΣΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΛΑΡΝΑΚΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΤΣΟΥΤΣΟΥΡΑ,ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΟ ΤΑΦΙΚΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΜΙΝΩΑ !! ΕΓΙΝΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ,ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΟΛΑ ΣΚΕΠΑΣΤΗΚΑΝ ΒΕΒΙΑΣΜΕΝΑ ΚΑΤ'ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ,ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΤΟΠΙΚΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ !!!!!!
ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΗΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΜΩΣΙΟΛΟΓΙΑΣ,ΟΤΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΗΛΑΙΑ,ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΕΥΘΕΙΑ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΟΔΟΣ (ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΥΘΟ) Η ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ.
ΕΚΕΙΝΟ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΞΟΧΩΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΕΙΠΩΘΕΙ,ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΤΣΟΥΤΣΟΥΡΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΜΕΤ'ΕΠΙΤΑΣΕΩΣ ΚΑΤ'ΕΠΑΝΑΛΕΙΨΗ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΔΕΙΑΣΕΙΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ,ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΙΣΟΔΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΑΡΧΑΙΟΥ ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ-ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ,ΟΠΟΥ Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΕΝΤΟΝΗ ΠΟΥ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΘΑΥΜΑΣΤΑ !!!
ΜΙΑ ΧΑΡΟΥΠΙΑ ΣΕ ΠΡΟΣΙΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ,Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΤΩΝ ΤΟΚΕΤΩΝ ,ΕΙΛΕΙΘΥΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΤΟΙΧΟΣ ΠΟΥ ΣΦΡΑΓΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΛΑΓΙΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΘΑΜΕΝΟ ΕΝΑ ΠΑΝΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ,ΟΛΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΥΓΓΕΝΗ,ΟΡΙΟΘΕΤΟΥΝ ΕΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ,ΠΟΥ ΧΑΡΙΖΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΘΑΥΜΑΣΤΕΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ,ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ,ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΟΔΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕΚΝΟΠΟΙΙΑΣ!!!!!!
ΕΠΙΣΗΣ,ΟΤΑΝ Ο ΗΛΙΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΗΜΕΡΙΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΓΕΡΝΕΙ ΚΑΙ ΚΟΙΤΑΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΣΟΥΤΣΟΥΡΟ ΤΑ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΑ ΟΡΗ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΟΠΤΙΚΗ ΓΩΝΙΑ,ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΝΕΙ ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΑ ΣΧΗΜΑΤΑ,ΟΠΩΣ ΚΕΦΑΛΕΣ ΛΕΟΝΤΩΝ,ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΙ ΠΥΡΑΜΙΔΟΕΙΔΕΙΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΙΣ.
ΣΕ ΟΛΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΩΓΗΙΝΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ,ΕΡΙΧ ΦΟΝ ΝΤΕΝΙΚΕΝ,Ο ΟΠΟΙΟΣ ΤΟ 1996 ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΤΣΟΥΤΣΟΥΡΑ,ΔΙΟΤΙ ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΕΡΕΥΝΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ "ΜΥΣΤΙΚΑ" ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.ΟΜΩΣ ΤΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ "ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑ"ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ 2000 ΚΑΙ ΟΜΙΛΕΙ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΜΙΝΩΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ,ΔΕΝ ΓΡΑΦΕΙ ΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΣ ΧΩΡΙΟ ΤΣΟΥΤΣΟΥΡΟ !!!! ΜΗΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟΥ ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ ?
ΣΤΗΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΧΟΥΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΕΜΦΑΝΙΣEIΣ ΑΤΙΑ (UFO) !!!
ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΤΣΟΥΤΣΟΥΡΑ,ΕΧΟΥΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ !!!ΤΟ 1982 ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΘΑΛΑΜΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ ΤΟΥ ΤΣΟΥΤΣΟΥΡΑ ΕΡΙΧΝΕ ΕΒΡΑΙΚΟΥΣ ΑΜΦΟΡΕΙΣ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΑΝΑΣΥΡΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΟΥΝ ΣΑΝ ΑΡΧΑΙΟΙ.ΣΚΟΠΟΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΗΤΑΝ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΟΤΙ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΥΤΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝ ΕΒΡΑΙΟΙ.ΑΠΩΤΕΡΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΤΣΟΥΤΣΟΥΡΑ.Η ΘΑΛΑΜΗΓΟΣ ΟΜΩΣ ΕΓΙΝΕ ΑΝΤΙΛΗΠΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΠΛΟΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ !!!
ΜΕΤΑ ΑΠ'ΟΣΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΝΕΦΕΡΑ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΣΟΥΤΣΟΥΡΑ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΝΟΜΙΜΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΧΩΡΟΧΡΟΝΟΙ.ΕΚΕΙΝΟΣ ,ΕΝΟΣ ΥΠΕΡΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΑΝΑΡΧΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ,ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ,ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΕΚΕΙ ΣΤΟΝ ΤΣΟΥΤΣΟΥΡΟ(ΑΡΧΑΙΟΣ ΙΝΑΤΟΣ) ΝΑ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ,ΑΝ ΟΧΙ ΤΗ ΔΙΑΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΑΣΗ !!!
ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΑΛΛΟΥ,ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΠΟΥ ΗΚΜΑΣΕ,ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΙΝΑΤΟ(ΤΣΟΥΤΣΟΥΡΟ) ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ,ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗΣ !!!
ΤΙ ΜΑΣ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ !!!ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ,ΟΤΑΝ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΘΕΙ ΑΠΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ,ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΒΓΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ !!!!
ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΕΚΑΝΑ ΟΛΗ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ,ΣΕ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ COLUMBIA,ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΕΣΤΡΑΦΕΙ !!!!
1. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
Το όνομα της αρχαίας πολιτείας ήταν Είνατος ή Ίνατος, ή Βίνατος όπως υποστηρίζουν σήμερα οι περισσότεροι αρχαιολόγοι. Είναι άγνωστης προέλευσης και ετυμολογίας, όπως και αρκετά προελληνικά ονόματα που σώζονται ακόμη και σήμερα στην Ελλάδα.
Ο Στέφανος Βυζάντιος μας πληροφορεί ότι στην πολιτεία αυτή (την Είνατο) υπήρχε το ονομαστό σπήλαιο της Εινατίας Ειλείθυιας "Είνατος, πόλις Κρήτης ως Ξενίων φησί, το εθνικόν Εινάτιος, τινές Δε όρος και ποταμός εν των τιμάσθαι την Ειλειθυίαν Εινατείην" Γράφει το όνομα της πολιτείας με ει ενώ ο Πτολεμαίος μας παραδίδει το όνομα με τη γραφή Ίνατος. Οι διάφοροι περιηγητές που επισκέφτηκαν την Κρήτη στις περιόδους της Βενετοκρατίας και Οθωμανοκρατίας και εξέδωσαν τις εντυπώσεις που κατέγραψαν, τοποθετούν την αρχαία Ίνατο στο σημερινό χωριό Ίνι του ίδιου Δήμου που απέχει από τον Τσούτσουρο περίπου 23 - 25 χιλιόμετρα επίσης. Να σημειώσουμε εδώ ότι και στην περιφέρεια του χωριού Ίνι υπάρχουν και διακρίνονται ακόμη και σήμερα στο λόφο Κεφάλα ερείπια αρχαίας πολιτείας και υπολείμματα εγκατάστασης Στη θέση του σημερινού Τσούτσουρα οι διάφοροι πορτολάνοι και χάρτες που είχαν εκδοθεί στην Ιταλία από τον 14ο μέχρι και τον 17ο αιώνα τοποθετούν μια πόλη με το όνομα Αντρόπολη. Επίσης ο Domenico Niger κατά τον 16ο αιώνα στο έργο του "Geographiae Commentariorum libri XI Βασιλεία 1557 συνδυάζοντας τις αναφορές και περιγραφές του καθολικού μοναχού - περιηγητή Buondelmonti της Κρήτης κατά το 1514, ο οποίος αναφέρει την Ινατόπολη ή Ανατόσπολη στα νότια παράλια του νομού Ηρακλείου, γράφει χαρακτηριστικά:
"…eam quidam Amyseum vocant in qua Diomedes regnavit, habuitque portum difficilem in quo Ilithias antrum."(= αυτήν την ονομάζουν Αμύσεον (= Αμνισό) στην οποία ήταν βασιλιάς ο Διομήδης και είχε δύσκολο λιμάνι στο οποίο (βρίσκεται) το άντρο της Ειλείθυιας). Είναι προφανές ότι ο συγγραφέας συγχέει την Αμνισό, τον τρωικό ήρωα Διομήδη με το σπήλαιο της Ειλείθυιας προφανώς συγχέοντας πληροφορίες της εποχής του με τις πληροφορίες του Χριστόφορου Buondelmonti, ο οποίος επισκεπτόμενος την παραλία του Τσουτσούρου γράφει στο έργο του Descripio isule Crete etc:
"Εκεί ήταν η αρχαία πολιτεία Ίνατος, που τα ερείπιά της έχουν σχεδόν εξαφανιστεί, εκτός από κάποιους μεγάλους ναούς που είναι χτισμένοι με τούβλα και που μπορεί να δει κανείς ακόμη σήμερα".Πάντως η όλη περιγραφή του Niger που αναφέρει για τον Διομήδη βασιλιά του Αμυσέου, σύμφωνα με την επόμενη πληροφορία (= που είχε ένα δύσκολο λιμάνι) θα πρέπει να αντιστοιχεί με την πόλη Πριανσό που έχει επίνειο "…το δύσκολο λιμάνι στο οποίο βρίσκεται το άντρο της Ειλείθυιας". Ένα άλλο ακόμη όνομα που μας διασώζεται για τον αρχαίο Τσούτσουρο είναι το "Ειλειθόσπολη".
2. ΣΗΜΕΡΑ:
Για πρώτη φορά αναφέρεται με το σημερινό του όνομα το χωριό με 8 κατοίκους στην ελληνική απογραφή του 1940. Μέχρι τότε ο όρμος του Τσουτσούρου που τα χωράφια του ανήκαν σε ιδιοκτήτες κυρίως από τον Άγιο Βασίλειο της Βιάννου κατοικούνταν μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου έρχονταν οι αγρότες να θερίσουν τα δημητριακά που έσπερναν κάθε Φθινόπωρο. Έτσι κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου η περιοχή ήταν έρημη και μόνο κάποιοι ψαράδες που έριχναν τα δίχτυα τους στα ανοιχτά έβγαιναν στο γιαλό πότε - πότε, καθώς διηγούνται οι γεροντότεροι του οικισμού.
Η Margarita Gyarducci στο έργο της για την Κρήτη "Inscriptiones Creticae" Τόμος Ι Σελ. 98 αναφέρει: "Inatos urbem hanc in litore Libyci maris atque in sinu illo qui appelatur Tsutsuro". Το τοπωνύμιο χωρίς όμως να αναφέρονται κάτοικοι σ' αυτό καταγράφεται για πρώτη φορά από το βενετσιάνο μηχανικό Fr. Basilicata, το 1615 ο οποίος σχεδίασε μάλιστα την παραλία, σημειώνοντας το όνομα Zuzuro και γράφοντας ότι ο όρμος προσφέρεται για εύκολη αποβίβαση εχθρικών στρατευμάτων. Γράφει επιπλέον στην έκθεσή του το 1630 ότι στη θέση "Σμαριδάκι" (σήμερα στο Μαριδάκι) που βρίσκεται ανατολικά του όρμου "Τσούτσουρος" τρέχει μια πηγή με πολύ και καλό πόσιμο νερό. Αυτές είναι οι πρώτες γραπτές μαρτυρίες που έχουμε μέχρι σήμερα για το τοπωνύμιο. Λίγο αργότερα ο Trivan στο χρονικό του το 1644 καταγράφει το όνομα Zunzura στον κατάλογο των ονομάτων που καταγράφει τους κατοίκους των Χανίων. Όπως υποθέτουμε ότι έχει συμβεί και για άλλα χωριά που πήραν το όνομά τους από τον πρώτο οικιστή τους έτσι πιθανόν και ο όρμος να ονομάστηκε από κάποιον Zunzura που πρώτος πιθανά να εγκαταστάθηκε εδώ.
Μια άλλη προσπάθεια ετυμολόγησης του ονόματος επιχειρήθηκε από την πληροφορία που μας παραδίδει ο Θεόφραστος για μια αρχαία πολιτεία με το όνομα Τίσυρος ή Τίτυρος. Ο Σβορώνος όμως θεωρεί ότι η αναφορά αυτή είναι αβάσιμη αφού δεν παραδίδεται η πηγή της και πιθανολογεί ότι η ονομασία αυτή ίσως να ήταν το αρχαιότερο όνομα της Γόρτυνας. Ο Ν. Πλάτωνας στη μελέτη που δημοσίευσε στον πρώτο τόμο των Κρητικών Χρονικών του 1948 σελ 20 - 26 με τίτλο "Δυο ονόματα ανύπαρκτων κρητικών πόλεων" θεωρεί ότι δεν υπάρχει πολιτεία με το όνομα αυτό στην Κρήτη, ενώ και ο Στέφανος Βυζάντιος γι την ονομασία αυτής της πόλης αναφέρει: "… τετάρτη χερρόνησος κατά Κρήτην νήσον, έχουσα πολισμάτιον ομώνυμον", προσδιορίζοντας έτσι ότι το συγκεκριμένο πόλισμα θα πρέπει να βρίσκονταν πάνω στο ακρωτήριο Τίτυρος (σημερινό Σπάθα) όπου υπήρχε και το περίφημο Δικτυνναίο, ο πασίγνωστος στην αρχαιότητα ναός της Δίκτυννας - Άρτεμης. Κατά συνέπεια το όνομα Τσούτσουρος δεν πρέπει να συνδέεται με αυτήν την πληροφορία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μπορεί να συγκεντρώσει κανείς από τους ίδιους τους κατοίκους το όνομα του χωριού είναι ηχοποίητο. Προήλθε από τη λέξη "σούσουρο" ή "Σούσουρος". Στην πρώτη περίπτωση οι κάτοικοι εξηγούν ότι ο χείμαρρος στα δυτικά σύνορα του χωριού κατά το χειμώνα δημιουργεί έναν φοβερό "σούσουρο", δηλαδή θόρυβο από τα νερά που κατεβαίνουν ορμητικά από τα βουνά στη θάλασσα. Στην άλλη περίπτωση η ονομασία του χωριού προέρχεται από την ονομασία του ποταμού που ονομαζόταν "Σούσουρος που στα "ξένα" - όπως λένε οι κάτοικοι - γράφεται Susuros και διαβάζεται Ζούζουρος από την οποία ονομασία εύκολα οδηγούμαστε στη σημερινή Τσούτσουρος". Από τις λέξεις, λοιπόν, αυτές είτε έτσι, είτε αλλιώς προήλθε η σημερινή ονομασία του κατά την άποψη των κατοίκων του χωριού
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σε κατοικους Ελλαδος ΔΕΝ γινονται δεκτά τα γκριγκλις.
Εαν ειστε κατοικος εξωτερικου και δεν μπορειτε να χρησιμοποιησετε Ελληνικο αλφαβητο, θα μεταφραζω εγω τα σχολια και θα τα παραθετω διπλα η κατω απο το δικο σας.
Σχολια σε αλλη γλωσσα επιτρεπονται.