Guitar -->

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Μάχη του Μαραθώνος

…Συνέβη δε ως λέγουσιν, άνδρα εν τη μάχη παρείναι το είδος και την σκευήν άγροικον. Ούτος των βαρβάρων πολλούς καταφονεύσας αρότρω, μετά το έργον ην αφανής. Ερομενοις δε Αθηναίοις άλλο μεν ο θεός ες αυτόν έχρησεν ουδέν, τιμάν δε Εχετλαίον εκέλευσεν ήρωα.” (Παυσανίας βιβλ. 1, κεφ. 32).

ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι έις Αθηναίος στρατιώτης, ο Επίζηλος, υιός του Κουφαγόρου, εν ώ πολεμούσε γενναίως στήθος με στήθος ξαφνου έχασε την όρασιν του εις αμφοτερους οφθαλμους, παρόλο που δεν τον είχε αγγιξει τίποτα, ούτε δόρυ ούτε ξίφος ούτε βέλος τόξου.

Συνεχίζων, ο Ηρόδοτος, αναφέρει ότι ο Επίζηλος διηγείται ότι είδε έναν μεγαλόσωμον οπλίτην του οποιου η γενειάδα εκάλυπτε ολόκληρη την ασπίδα του, και ότι αυτός κρατούσε εις τα χέρια του ένα πολύ φωτεινό όπλο! Πέρασε ακριβώς δίπλα του, σκοτώνοντας Πέρσες αντιπάλους και αυτή η σκηνή ήταν η τελευταία που είδε ο Επίζηλος γιατί από κάποια υπερβολική λάμψη, ετυφλώθη!



῾Ελλήνων προμαχοῦντες ᾿Αθηναῖοι Μαραθῶνι
χρυσοφόρων Μήδων ἐστόρεσαν δύναμιν.

Σιμωνίδης ο Κείος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε κατοικους Ελλαδος ΔΕΝ γινονται δεκτά τα γκριγκλις.
Εαν ειστε κατοικος εξωτερικου και δεν μπορειτε να χρησιμοποιησετε Ελληνικο αλφαβητο, θα μεταφραζω εγω τα σχολια και θα τα παραθετω διπλα η κατω απο το δικο σας.
Σχολια σε αλλη γλωσσα επιτρεπονται.