Guitar -->

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Φτιάχνω σαπούνια καὶ ἀπορρυπαντικὰ μόνος μου! (γ)



Σήμερα θὰ σᾶς παρουσιάσουμε ἄλλα τρία προϊόντα εὑρείας χρήσεως, μὲ τὰ ὁποῖα μποροῦμε  νὰ λύσουμε πολλὰ προβλήματα καθαριότητας καὶ φυσικὰ νὰ προστατεύσουμε καὶ τὸ περιβᾶλλον καὶ τὴν ὑγεία μας. 
Καὶ τὰ προηγούμενα δύο ἄρθρα διαθέτουν ἁπλὲς  ὁδηγίες παρασκευῆς καὶ ἀπαιτοῦν ἐλάχιστον χρόνο ἐνασχολήσεως.
Καλή μας ἐπιτυχία.
Φιλονόη.

Υγρό σαπούνι για τα πιάτα

Πλένοντας με τα εμπορικά υγρά σαπούνια για τα πιάτα φοβόμουνα ότι μένουν πάνω σε αυτά επικίνδυνα κατάλοιπα. Ανακάλυψα λοιπόν ότι υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι για να τα αποφύγω και να φτιάξω ένα εντελώς φυσικό, ακίνδυνο, ανακυκλώσιμο και οικολογικό υγρό σαπούνι πιάτων. Αρχικά αγόρασα το γνωστό μας αρκάδι και πειραματίστηκα με αυτό. Μαθαίνοντας αργότερα να φτιάχνω σαπούνια, τελειοποίησα το υγρό πιάτων και ορίστε η συνταγή:
Υλικά:
50 γρ σαπούνι από ανακυκλώσιμο τηγανέλαιο (ή Αρκάδι)
220 γρ νερό
15 γρ λεμόνι
Βράζω το νερό και το κατεβάζω από την φωτιά. Ρίχνω μέσα το σαπούνι, που προηγουμένως έχω τρίψει στον τρίφτη και ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί. Μόλις κρυώσει ρίχνω το στημένο λεμόνι, ανακατεύω και το υγρό μας είναι έτοιμο. Προαιρετικά και αν έχετε, ρίχνεται μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού ή τσαγιόδεντρου ή λεβάντας ή φασκόμηλου.   Πολύ αφρό δεν κάνει, αλλά καθαρίζει τέλεια διώχνοντας τα λίπη. Ειδικά η έκδοση με το ανακυκλωμένο τηγανέλαιο καθαρίζει πολύ καλύτερα.(η Χημεία το επιβεβαιώνει) και έχει και γλυκερίνη για να μην ταλαιπωρούνται τα χεράκια μας. Για νοικοκυρές και νοικοκυρέους που επιμένουν στον αφρό, υπάρχει παραλλαγή που κάνει μπόλικο αφρό. Χρησιμοποιείστε στο σαπούνι έλαιο καρύδας ή φοινικέλαιο ή καστορέλαιο (ειδικό στα ευαίσθητα χέρια), που όλα τους κάνουν περισσότερο αφρό και έχουν η αλήθεια μεγαλύτερες καθαριστικές ικανότητες. Όμως ένα υγρό από τέτοιο σαπούνι θα σας στοιχίσει αρκετά και είναι ασύμφορο. Επιπλέον και οικολογικοί λόγοι μας υπαγορεύουν την μη χρησιμοποίησή  τους (ας μη συμβάλλουμε στην καταστροφή δασών προκειμένου να καλλιεργηθούν φοίνικες). Η καλύτερη λύση λοιπόν με απλό αγνό σαπούνι και είναι κάτι που ο καθένας και η καθεμία μπορούν να φτιάξουν. Η δικιά μας έκδοση περιέχει σαπούνι από τηγανόλαδο ελαιόλαδου, χυμό λεμονιού, τσάι και αιθέριο έλαιο από μια μεγάλη γκάμα βοτάνων (ευκάλυπτο, δεντρολίβανο, λεμόνι, λεβάντα, τσαγιόδεντρο κλπ)



Φτιάχνω σαπούνι από λάδι ελιάς και στάχτη


Παλιά στα χωριά έφτιαχναν μόνοι τους σπιτικό σαπούνι από ελαιόλαδο για να έχουν όλο το χρόνο. Συνήθως το έφτιαχναν το Σεπτέμβριο μήνα που ο καιρός ήταν ακόμα καλός και η θερμοκρασία ιδανική για να γίνει.
Τότε επίσης μάζευαν και το λάδι από τον πυθμένα των βαρελιών που είχε και μούργα για να μην πάει χαμένο και το χρησιμοποιούσαν για το σαπούνι τους.
Ας δούμε μερικούς μεθόδους παρασκευής σαπουνιού.
Α) Στο 1ο Ελληνικό βιβλίο φαρμακοποιίας βρίσκουμε την ακόλουθη συνταγή για σαπούνι:
Σαπώνιον
Ένωσε ένα μέρος κοπανισμένης σόδας της αγοράς , με 2 μέρη της ζωντανής ασβέστου σε μία αρκετή ποσότητα νερού. Ανακάτωσε τα πάντα καλά ώστε να γίνει σαν γάλα και άστα να κατακαθίσει η ύλη μέχρι την επόμενη ημέρα.
Έπειτα στράγγισε το επιπλέον εκείνο δριμύ ρευστό, εξάτμισέ το λίγο για να γίνει πιο ενεργητικό.
Μετά από αυτά ένωσε ένα μέρος από αυτό και ένα από λάδι ελιών ή και περισσότερο, βράσε το ανακατεύοντας συνεχώς τη μάζα τόσο έως ότου να πήξει αρκετά, η πήξης του οποίου γνωρίζεται ευθύς, αφότου βγάλεις λίγο έξω και κρυώσει.
Όταν γίνει αυτό, στρώνεις λίγο ασβέστη ή στάχτη σε ένα μέρος και χύνεις την ύλη αυτή και την απλώνεις όλη ομαλώς, μετά την κόβεις και την διαιρείς σε όσα κομμάτια θέλεις.
Το σαπούνι αυτό είναι πολύ χρειαζούμενο στους ανθρώπους, μάλιστα πολλές φορές και στην ιατρική και σε άλλες τέχνες.


Β’) Συνταγή της κ Χρυσάνθης Κασιανού, από το Περαχώρι της Ιθάκης.
Υλικά:
8 κιλά λάδι. Συνήθως χρησιμοποιούμε τη μούργα του λαδιού, το κατακάθι ή τηγανολάδα
3 κιλά καυστική σόδα (ποτάσσα)
10 κιλά νερό
1 ποτήρι χοντρό αλάτι
ένα καζάνι
Εκτέλεση:
Βάζουμε το νερό μέσα στο καζάνι. Όταν το νερό είναι χλιαρό ρίχνουμε σιγά, σιγά το λάδι. Λίγο πριν βράσουν το νερό με το λάδι προσθέτουμε την ποτάσσα, σιγά, σιγά.
Μετά ρίχνουμε ένα ποτήρι χοντρό αλάτι.
Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ως τον πάτο του καζανιού. Τα υλικά θα πρέπει να ανακατευτούν πολύ καλά. Η ποτάσσα φουσκώνει και θέλει πολύ προσοχή στο ανακάτεμα.
Όταν είναι έτοιμο το σαπούνι «ξεκολλάει». Θα καταλάβετε στην πράξη τί σημαίνει αυτό. Το σαπούνι ανεβαίνει στην επιφάνεια και με μεγάλη τρυπητή κουτάλα παίρνουμε το σαπούνι και το βάζουμε στα καλούπια μας, που μπορεί να είναι και παλιά συρτάρια ή τελάρα. Πρώτα στρώνουμε χαρτί στα καλούπια μας και μετά βάζουμε το σαπούνι.
Αν θέλουμε να κάνουμε και άλλη δόση σαπούνι, χρησιμοποιούμε το ίδιο νερό με λιγότερη ποτάσσα.
Όταν το λάδι είναι καθαρό, θέλει περισσότερη ποτάσσα, όταν είναι μούργκα, θέλει λιγότερο. Όταν είναι τηγανολάδο, βάζουμε λιγότερο αλάτι.
Στο Περαχώρι της Ιθάκης σχεδόν όλες οι γυναίκες κάνουν σαπούνι στο σπίτι τους.
Γ’)Υλικά:
2,5 κιλά λάδι
2,5 κιλά νερό
1 κιλό καυστική ποτάσα
175 γραμμάρια αλάτι
Κατά την παρασκευή του σαπουνιού μας, πρέπει να παίρνουμε τα ανάλογα μέτρα και προφυλάξεις, δηλαδή να φοράμε γάντια, να μην ερχόμαστε σε επαφή με τα υλικά και να μην εισπνέουμε τα αέρια που δημιουργούνται κατά την διάρκεια του βρασμού του.
Προσοχή γιατί η ποτάσα είναι καυστική.
Πως το φτιάχνουμε:
Το βράδυ ζεσταίνουμε το νερό μας και την καυστική ποτάσα σε ένα μεγάλο καζάνι ανοξείδωτο, για να μην τρυπήσει από την καυστική ποτάσα. Όταν το μείγμα μας ζεστάνει ρίχνουμε το λάδι ανακατεύουμε λίγο και μετά σβήνουμε την φωτιά και το αφήνουμε όλη νύχτα να ηρεμίσει. Το πρωί ανάβουμε δυνατή φωτιά να βράσει το σαπούνι μας και προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε συνέχεια. Η φωτιά δεν χρειάζεται να είναι πάρα πολύ δυνατή αλλά να σιγοβράζει. Θέλει περίπου μια ώρα για να δέση. Αν το μίγμα μας είναι καθαρό και δεν έχει καντήλες με λάδι σημαίνει ότι το σαπούνι μας πέτυχε.
Όταν είμαστε σίγουροι ότι το σαπούνι μας έπηξε το βγάζουμε με προσοχή από την φωτιά για να μην καούμε και το τοποθετούμε σε καλούπια όχι πολύ ψηλά για να μπορούμε να το κόψουμε μετά. Όταν είναι χλιαρό ακόμα μπορούμε να το χαράξουμε για να το κόψουμε πιο εύκολα στο μέγεθος που θέλουμε όταν κρυώσει. Το αφήνουμε 2-3 μέρες σε σκιερό και δροσερό μέρος να στεγνώσει και μετά το κόβουμε στο μέγεθος που θέλουμε. Το σαπούνι μας είναι έτοιμο αλλά όσο περισσότερο το αφήσουμε να ξεραθεί τόσο καλύτερο θα γίνει.
Δ’)Ένα ακόμη τρόπο παρασκευής σαπουμιού μπορείτε να δείτε εδώ:





Κι ἐδῶ παρασκευὴ σαπουνιοῦ μὲ ψυχρὴ μέθοδο:



Καθαριστικό Γενικής Χρήσης

Ξεχάστε τα ΑΖΑΞ και όλα τα σχετικά καθαριστικά σφουγγαρίσματος που είναι υπεύθυνα για πολλές αλλεργίες, ερεθισμούς και δεν βιοδιασπώνται εύκολα. Φτιάξτε γρήγορα, εύκολα και οικονομικά το δικό σας καθαριστικό για πατώματα, μπαλκόνια, σκάλες κλπ. Θα χρειαστείτε μαγειρική σόδα, αιθέρια έλαια και λευκό ξύδι ή μηλόξυδο. Η συνταγή μας:
·      Μισή κούπα λευκό ξύδι (120-150ml)
·      4 κουταλιές σούπας μαγειρική σόδα
·      Μερικές σταγόνες αιθέρια έλαια
Αρχικά ρίχνετε την μαγειρική σόδα σε 4 λίτρα νερό και ανακατεύετε καλά για να διαλυθεί. Στη συνέχεια ρίχνετε το ξύδι(ή μηλόξυδο) και μερικές σταγόνες(περίπου 20) από τα παρακάτω αιθέρια έλαια: Λεμόνι, Λεβάντα, Πορτοκάλι, Θυμάρι, Γκρέϊπφρουτ, Μέντα, Γιασεμί, Τεϊόδεντρο, Λουΐζα. Ανακατεύετε καλά και αρχίζετε το σφουγγάρισμα. Εναλλακτικά θα μπορούσατε να βάλετε 100ml φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού, αντί για ξύδι. Αν θέλετε περισσότερο απολύμανση θα ρίξετε επιπλέον 1 με 2 κουταλιές βόρακα. Ο βόρακας όμως διαλύεται καλύτερα σε ζεστό νερό και άρα πρέπει να προηγηθεί η διάλυσή του σε λίγο ζεστό νερό. Το καθαριστικό αυτό καθαρίζει μια χαρά, δεν χρειάζεται ξέβγαλμα, αλλά έχει  και κάποιους περιορισμούς. Συγκεκριμένα: Δεν κάνει για μάρμαρα(λόγω του ξυδιού) και για κερωμένα πατώματα, αλουμίνια(λόγω της σόδας). Για όποια άλλη βρώμικη επιφάνεια χρησιμοποιήστε το άφοβα. Για άλατα, δύσκολες βρωμιές, ισχυρή απολύμανση θα επανέλθω με άλλο ποστ. Μπορείτε να αυξομειώστε λιγάκι την δοσολογία ανάλογα με την χρήση που θέλετε. Επίσης μπορείτε να ρίξετε και άλλα αιθέρια, πέρα από αυτά που σας προτείνουμε, ή και συνδυασμούς τους. 
Καλό Φυσικό κ Υγιεινό Καθάρισμα! (πηγὴ τῶν παραπάνω Βοτανόκηπος)

=======================                 ===================                  ================
Φτιαχνω υγρο σαπουνι




Τι υλικά χρειαζόμαστε
1 πλάκα (από το αγαπημένο σου σαπούνι)
2 κουταλιές της σούπας υγρή γλυκερίνη (τη βρίσκουμε σε φαρμακείο)
3,5 λίτρα νερό
1 τρίφτη τυριού


Πώς φτιάχνουμε το υγρό σαπούνι
Τρίβουμε όλη την πλάκα σαπουνιού με τον τρίφτη. Στη συνέχεια ρίχνουμε το νερό, τη γλυκερίνη και το τριμμένο σαπούνι σε μια κατσαρόλα.  


Βάζουμε τη κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας σε μέτρια έως δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να διαλυθεί το σαπούνι. Αφού διαλυθεί τελείως το σαπούνι, βγάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε -γύρω στις 12 ώρες- να κρυώσει το μείγμα.

Μετά από 3 με 4 ώρες θα αρχίσει να θολώνει το μείγμα. Αν το μείγμα σας είναι λίγο σκληρό, μπορείτε να προσθέσετε λίγο νεράκι και να το χτυπήσετε με το μίξερ. Αντιθέτως, αν σας βγει λίγο νερουλό, βάζετε την κατσαρόλα πάλι στη φωτιά και προσθέστε κι άλλο τριμμένο σαπούνι και αφού λιώσει, αφήνετε το μείγμα να κρυώσει πάλι..

Το υγρό μας σαπούνι είναι έτοιμο! Τόσο απλά και οικονομικά! 




Φυλάξτε όλη την ποσότητα υγρού σαπουνιού σε ένα μεγάλο δοχείο και όποτε χρειαστείτε γεμίζετε το μπουκαλάκι σας. 
===================================================

Ειρήνη από Πειραιά7 Μαρτίου 2012 5:43 π.μ.
Γειά σου Άννα. Φτιάχνω αυτό το σαπούνι εδώ και καιρό, όπως και τα περισσότερα απορρυπαντικά και σαπούνια, για χρήση της οικογένειας. Θα ήθελα να επισημάνω τα εξής: αφαίρεσα την γλυκερίνη, γιατί εμποδίζει τον αφρό και αφήνει κατάλοιπα στον νιπτήρα. Για 125 γρ. - 150 γρ. πλάκας σαπουνιού, 8 - 10 φλ. τσ. είναι αρκετά. Παραπάνω νερό, μόνο αν είναι ανάγκη, θεωρώ ότι αποδυναμώνει το υγρό σαπούνι. Προσθέτω, αφού αρχίσει να κρυώνει το μείγμα, 15 σταγόνες αιθ. έλαιο σπόρων γκρέιπ φρουτ,15 στ. λεβάντας, σαν συντηρητικά, 15 στ. λεμονιού για άρωμα. Δεν κάνει πολύ αφρό, δεν ξεραίνει τα χέρια. Το ανακινώ πολύ καλά στη φιάλη αποθήκευσης αφού κρυώσει για να μην πήξει. 

=============



3 σχόλια:

  1. Εκτος απο το σπιτικο σαπουνι τα δοκιμασα ολα και ειναι πολυ καλα. Ειδικα το υγρο σαπουνι για τα πιατα, τελειο αποτελεσμα.Τετια γιαλιστερα πιατα πρωτη φωρα βλεπω. Μειπως εχεις η ξερεις καμια συνταγη για σαμπουαν και αφρολουτρο; Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαιρομαο που λειτουργησαν ολα καλως. Εχω και για σαμπουαν, αφρολουτρο αλλα θα χρειαστει λιγη υπομονη διοτι το θερος λογω φορτου εργασιας, δεν προλαβαινω. Τελος Οκτωβριου θα το αναρτησω.
      Ευχαριστω

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα έχω φτιάξει και εγώ υγρό για τα πιάτα με απιονισμένο νερό σπιτικό πράσινο σαπούνι και σόδα πλύσης ,αλλά έχω ένα πρόβλημα μου αφήνει κάποια ίχνη λιπαρότητας στα σκεύη .Κάνω κάτι λάθος; Όσο αφορά το αφρόλουτρο έχω αγοράσει σπιτικό πράσινο σαπούνι το έτριψα στον τρίφτη το έβαλα σ' ένα μπώλ το γέμισα με νερό (ίσα να καλυφτεί το σαπούνι) και το αφησα μια νύχτα.Την επομένη ήταν σαν ζελέ.Πρόσθεσα όσο νερό ήθελα να γίνει ρευστό.Είναι τέλειο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε κατοικους Ελλαδος ΔΕΝ γινονται δεκτά τα γκριγκλις.
Εαν ειστε κατοικος εξωτερικου και δεν μπορειτε να χρησιμοποιησετε Ελληνικο αλφαβητο, θα μεταφραζω εγω τα σχολια και θα τα παραθετω διπλα η κατω απο το δικο σας.
Σχολια σε αλλη γλωσσα επιτρεπονται.