Guitar -->

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

ΙΔ' ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΟΣ ΠΙΝΔΑΡΟΥ - ΥΜΝΟΣ ΧΑΡΙΤΩΝ

Ασώπιχος ενίκησε εις την 73ην Ολυμπιάδα, το -488  εις την Ολυμπίαν εις το αγώνισμα του σταδίου Παίδων ή εις τον «δρόμον» που σημαίνει τρέξιμο απλής διαδρομής ενός σταδίου (εις την Ολυμπία 192, 28 μέτρα).






Ο Ασώπιχος παρεδόθη εις την αιωνιότηταν από τον Πίνδαρο και είναι αποδεδειγμένο με γραπτή μαρτυρία ίσως ο μοναδικός Ορχομένιος από αρχαιότητα που μνημονεύει η ιστορία και όχι η μυθολογία.

Υμνήθη από τον Πίνδαρο για την Ολυμπιακή του νίκην κατέχοντας ξεχωριστή θέσιν εις την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων από τα επινίκια άσματα που εψάλλοντο προς τιμήν των νικητών.
Ο κατεξοχήν ποιητής των Ολυμπιακών Ύμνων είναι ο Πίνδαρος, μαθητής του διάσημου στην αρχαιότητα ποιητου και μουσικού Λάσου του Ερμιονέως. Εις το αντιπροσωπευτικό του έργο «Επίνικοι» καταγράφονται σαράντα τέσσαρεις ύμνοι, εις τους οποίους εγκωμιάστηκαν κατά κανόνα οι νικητές των μεγάλων πανελληνίων αγώνων, ολυμπιονίκαι, πυθιονίκαι, ισθμιονίκαι και νεμεονίκαι.
Οι πλεον συγκροτημένοι και περιεκτικοί στίχοι που παρουσιάζουν την εικόνα μιας επινίκιας πομπής, ανήκουν στον 14ο Ολυμπιακό Ύμνο, στον οποίο εξυμνείται ο αθλητής Ασώπιχος .
Εκ των στίχων φαίνεται πως ο ύμνος εξεφωνήθη κατά τη στιγμή που η εορταστική πομπή εισερχετο εις τον ναό των Χαρίτων εις τον Ορχομενόν:
Ο ΙΔ Ολυμπιόνικος του Πίνδαρου μελοποιήθη από τον Πέτρο Ταμπούρη με υμνωδό τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και χορωδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε κατοικους Ελλαδος ΔΕΝ γινονται δεκτά τα γκριγκλις.
Εαν ειστε κατοικος εξωτερικου και δεν μπορειτε να χρησιμοποιησετε Ελληνικο αλφαβητο, θα μεταφραζω εγω τα σχολια και θα τα παραθετω διπλα η κατω απο το δικο σας.
Σχολια σε αλλη γλωσσα επιτρεπονται.