Guitar -->

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Ανεκαλυφθη Αγαλμα του Κερβερου στην πυλη του Αδη..

μεταφραςις Νεφελη

Λίγες εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες ότι η σπηλιά που ανακαλύφθηκε από μια ομάδα Ιταλών αρχαιολόγων με επικεφαλής τον καθηγητή Francesco D' Adria στην αρχαία πόλη της Ιεραπολεως στην κλασική Φρυγία είναι πράγματι η μυθικη « Πύλη της κολασεως » της ελληνικής αρχαιότητος .

More on statue of Cerberus found in Turkey



Περισσότερα για το άγαλμα του Κερβερου που ευρέθη στην Μικρα Ασια
Το γλυπτό του Κερβερου ανεκαλύφθη από τους Ιταλούς αρχαιολόγους στην Ιεράπολιν [ Credit : ANSA ]
Φημισμένη ως η πύλη για τον κατω κοσμο στην ελληνορωμαϊκή μυθολογία και την παράδοση , το σπήλαιο ονομάζεται Πλουτώνιον ή Πύλη του Πλούτωνος ήτο ένας προορισμός για τους VIPs της αρχαιότητας , όπως ο φιλόσοφος Κικέρων και ο μεγάλος Έλλην γεωγράφος Στράβων.

Ανακαλύφθη το Μάρτιο του τρέχοντος έτους ανάμεσα στα ερείπια που βρίσκονται δίπλα στην σύγχρονη πόλη Pamukkale στην Τουρκία . Η ομάδα D' Adria's βρήκε χάρη στα σώματα μερικών μικρών πτηνών , που φαίνεται να έχουν πέσει νεκρα στο στόμιο ενος σπηλαιου που εκπέμπη θανατηφόρες αναθυμιάσεις διοξειδίου του άνθρακος . Ο Κικέρων , ο οποίος επεσκέφθη το σπήλαιο κατά τον πρώτον αιώνα π.Χ. , ομίλησε για το ίδιο φαινόμενον .

Archaeologists find statue of Cerberus in Turkey
The heads of Cerberus, detail from a Roman statue in the Heraklion
Archeology Museum [Credit: Howard Standbury/flickr]

'' Κάθε ζώο που περνά μέσα συναντά ακαριαίο θάνατο '' , έγραψε ο Κικέρων . '' Ταυροι που οδήγηθησαν σε αυτό πέφτουν, και τους έσυραν έξω νεκρους? Και έριξα σπουργίτες εντος και αμέσως αφησαν την τελευταία τους πνοή και έπεσαν '' . '' Το Πλουτώνιον ... είναι ένα άνοιγμα μετρίου μεγέθους , αρκετά μεγάλη για να εσχωρησει ένας άνδρας '' , έγραψε ο γεωγράφος . '' ( Είναι ) γεμάτο ατμούς τόσο ομιχλώδεις και πυκνους που ελαχιστα μπορεί κανείς να δει το έδαφος '' . 

Ο D' Adria είπε την Πέμπτη στην ANSAmed, η ομάδα του έκανε αυτό που ονομάζεται'' μια στο ειδος της  ανακάλυψη '' : 1,5 -μετρα υψηλό μαρμάρινο άγαλμα του Κερβερου , τον τρικέφαλο σκύλο-φύλακα  της ελληνικής μυθολογίας, της είσοδου του Άδη , ή του Βασίλειου των Νεκρών , στην Πύλη του Πλούτωνος .

Δίπλα στον τρικέφαλον κυωνα - τον οποίον μόνον κατάφερε να υποτάξει ο Ηρακλής δινοντας του τροφή ένα καρβέλι αρτου αναμεμιγμενο με ναρκωτικές ουσιες σπορων μηκωνου [παπαρουνόσπορο] η ιταλική ομάς ευρήκε ένα μαρμάρινο άγαλμα ενός τεράστιου φιδιού , ένα άλλο μυθικό θεματοφύλακα των πυλών για τον άλλο κόσμο .

Η ανασκαφή εις την Ιεράπολιν προχωρά μετα επίπονου προσοχής . Μόλις δύο μέτρα πλάτος , το σπήλαιο δεν έχει ακόμη διερευνηθεί πλήρως και μπορεί να κρύβει περισσότερες εκπλήξεις . Εν τω μεταξύ , οι εργασίες αποκατάστασεως στην εξαιρετική περιοχή της αρχαίας Ιεράπολεως , της οποίας οι ιαματικές πηγές έχουν χρησιμοποιηθεί ως ένα σπα από τον 2ο αιώνα π.Χ. , βρίσκεται σε εξέλιξη .

Σε μια εκκλησία δίπλα από τον τάφο του Αγίου Φιλίππου , ο οποίος D' Adria ανακάλυψε πριν από δύο χρόνια , οκτώ μεγάλες μαρμάρινες κολόνες έχουν αποκατασταθεί στην αρχική τους θέση . Το θέατρο της πόλεως , ένα από τα πιο θεαματικά αξιοθέατα ελληνορωμαϊκα στην Τουρκία , είναι σχεδόν πλήρως ανακαινισμένο .

Πηγή : ANSA [ 25 Οκτωβρίου 2013 ]
http://archaeologynewsnetwork.blogspot.be

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε κατοικους Ελλαδος ΔΕΝ γινονται δεκτά τα γκριγκλις.
Εαν ειστε κατοικος εξωτερικου και δεν μπορειτε να χρησιμοποιησετε Ελληνικο αλφαβητο, θα μεταφραζω εγω τα σχολια και θα τα παραθετω διπλα η κατω απο το δικο σας.
Σχολια σε αλλη γλωσσα επιτρεπονται.