Guitar -->

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

ΟΙ 10 ΦΥΛΕΣ ΚΑΙ ΟΙ 30 ΔΗΜΟΙ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

 

Οι 4 παλαιες ιωνικές φυλες της Αθήνας ειχαν τα ονοματα του Γελέοντος , Αιγικόρη , 
Αργάδη και Όπλοιτου οι οποιοι ήταν υιοι του Ίωνος.
Ο Κλεισθενης αφ'ου ανελαβε την εξουσίαν το -508 , αντικαθιστά τα ονοματα αυτων των 4 φυλών με 10 νέα ονοματα φυλων.
Στις νέες φυλες έδωσε τα ονοματα 10 ηρώων απο ολους τους προγονικούς ήρωες της Αθήνας που ειχαν προεπιλεχθεί, εκείνους που υπέδειξε η Πυθία.

Τα ονόματα των 10 φυλών ήταν : 
1) Ερεχθηίς  2) Αιγηίς  3) Πανδιονίς   4)Λεοντίς   5)Ακαμαντίς   6) Οινηίς   7) Κεκροπίς 8) Ιπποθωοντίς  9) Αιαντίς  10) Αντιοχίς
Όλην την χώρα (Αττική) την χώρισε επιπροσθέτως κατα δήμους σε 30 μέρη, 10 δήμους για την πόλη ( Άστυ) , 10 δήμους για την παραλία και 10 δήμους για τα μεσόγεια και αυτα τα ονόμασε τριττύες.
Στην συνέχεια ορισε με κλήρο 3 δήμους για καθε φυλή, έτσι ωστε καθε φυλή να μπορει βρίσκεται και στα 3 μέρη της χώρας ( Άστυ, παραλία, μεσόγεια). .... απο εκει βγηκε και η φράση "δεν πρεπει να γίνεται διάκριση φυλών"
(ο χάρτης απεικονίζει πολυ καθαρά το όλο σχέδιο).

Ετσι ο Κλεισθένης ολοκληρωσε το εργο, που η μυθική παράδοση απέδιδε στον Θησέα, αλλα στην πραγματικότητα ειχαν αφήσει ημιτελές ο Σόλων και ο Πεισίστρατος, δηλαδή την ενοποίηση των συνοικισμών της Αττικης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε κατοικους Ελλαδος ΔΕΝ γινονται δεκτά τα γκριγκλις.
Εαν ειστε κατοικος εξωτερικου και δεν μπορειτε να χρησιμοποιησετε Ελληνικο αλφαβητο, θα μεταφραζω εγω τα σχολια και θα τα παραθετω διπλα η κατω απο το δικο σας.
Σχολια σε αλλη γλωσσα επιτρεπονται.