Guitar -->

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Οι Κρητικοί της Κανδάνου αντιστάθηκαν στους γερμανους δολοφονους


...Φόρος τιμής στα θύματα !!! Βίντεο


ΕΔΩ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΚΑΝΔΑΝΟΣ: 

Φόρος τιμής στα θύματα των προγόνων του σοιμπλε!



Χανιά, Μάης του 1941. 

Η μάχη της Κρήτης έχει κριθεί υπέρ των Ναζί, αλλά οι ηρωικοί κάτοικοι της Κανδάνου (κεφαλοχώρι της επαρχίας Σελίνου στο κέντρο του Ν. Χανίων) αποφασίζουν να αντισταθούν στα γερμανικά αποσπάσματα, που διέρχονται το Σέλινο με πορεία την Παλαιόχωρα, στα νότια του Νομού. 

Η πρώτη μάχη γίνεται στην τοποθεσία «Φλωριά», όπου οι Γερμανοί...
δέχονται συντριπτικό πλήγμα από άτακτους Σελινιώτες πολεμιστές, με αποτέλεσμα να χάσουν 25 στρατιώτες κι ο αντάρτης Κοκκινάκης ν’αποσπάσει-ως λάφυρο-την πολεμική σημαία του αποσπάσματος!

Οι ναζι υποχωρούν ατάκτως και τα τμήματά τους ενισχύονται με δυνάμεις από τα Χανιά, ενώ ένα επίλεκτο τμήμα καταστροφέων της Βέρμαχτ ξεκινά από το Ηράκλειο με προορισμό το Σέλινο. 

Οι μάχες μαίνονται σε όλη την περιοχή (Αποπηγάδι, Ρούματα, Βαβουλέδο κλπ) με αρκετές απώλειες εκατέρωθεν.


Στο τέλος μπήκε στη μάχη κι η Λουφτβάφε κι όπως ήταν φυσικό, το μέτωπο του Σελίνου έσπασε κι οι αντάρτες υποχώρησαν. 

Τότε είναι που δίνεται η διαταγή ΝΑ ΙΣΟΠΕΔΩΘΕΙ Η ΚΑΝΔΑΝΟΣ.

Σημειωτέον, ότι ο πτέραρχος Κουρτ Στουντέντ, διοικητής των Γερμανών αλεξιπτωτιστών, όχι μόνο δεν τιμωρήθηκε, αλλά διετέλεσε και στρατιωτικός σύμβουλος κάποιων μεταπολεμικών Γερμανικών κυβερνήσεων και πέθανε πλήρης ημερών το 1985!

Σημειωτέον επίσης, ότι ο έτερος Γερμανός διοικητής της Κρήτης, στρατηγός Αντρέ, καταδικάστηκε μεν από τα Ελληνικά δικαστήρια, πλην όμως αμνηστεύτηκε (!), κατόπιν έντονων γερμανικών πιέσεων προς τον τότε βασιλιά Παύλο και ίδρυσε ακροδεξιό κόμμα στη μεταπολεμική Γερμανία!

Το ντοκυμαντέρ, που ακολουθεί είναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!




askordoulakos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε κατοικους Ελλαδος ΔΕΝ γινονται δεκτά τα γκριγκλις.
Εαν ειστε κατοικος εξωτερικου και δεν μπορειτε να χρησιμοποιησετε Ελληνικο αλφαβητο, θα μεταφραζω εγω τα σχολια και θα τα παραθετω διπλα η κατω απο το δικο σας.
Σχολια σε αλλη γλωσσα επιτρεπονται.