Guitar -->

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Τι γράφει ο Βαρουφάκης στο blog του για το δάχτυλο των Γερμανών


Με μια ανάρτηση στο προσωπικό του blog, γραμμένη στα αγγλικά, ο Γιάνης Βαρουφάκης, αναφέρεται στο θέμα της επιθεσης των Γερμανών με το δάχτυλο, ενώ καλεί αμφότερες τις πλευρές στην Ε.Ε να εφαρμοστεί άμεσα η συμφωνία της 20ης Φλεβάρη.
Ολόκληρο το κείμενο από το blog του Γιάνη Βαρουφάκη:
«Κάθε λογικός άνθρωπος μπορεί να δει πώς ένα συγκεκριμένο βίντεο έχει αναχθεί σε κάτι ευρύτερο από μία χειρονομία. Δείχνει τον τρόπο που η τραπεζική κρίση του 2008 άρχισε να υπονομεύει την κακά σχεδιασμένη νομισματική ένωση αναγκάζοντας υπερήφανα έθνη να στρέφονται το ένα ενάντια στο άλλο


Όταν το 2010 το ελληνικό κράτος έχασε τη δυνατότητά του να εξυπηρετεί τα χρέη του σε γαλλικές, ελληνικές, γερμανικές τράπεζες διαδήλωσα κατά του αιτήματος της τότε ελληνικής κυβέρνησης για ένα τεράστιο δάνειο από τους Ευρωπαίους φορολογουμένους. Γιατί;
Ήμουν αντίθετος και στα «bailout» δάνεια του 2010 και του 2012 επειδή:
Τα νέα δάνεια αντικατοπτρίζουν μία κυνική μεταφορά απωλειών από τα βιβλία των ιδιωτικών τραπεζών στους ώμους των αδύναμων Ελλήνων. (Πόσοι από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, που πλήρωσαν αυτά τα δάνεια, γνωρίζουν ότι περισσότερα από το 90% αυτών των 240 δις που δανείστηκαν στην Ελλάδα, πήγαν σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, και όχι στο ελληνικό κράτος ή στους πολίτες του;)
Ήταν προφανές ότι, εκείνη τη στιγμή η Ελλάδα αδυνατούσε να ξεπληρώσει τα ήδη υπάρχοντα δάνειά της, οι όροι λιτότητας που έμπαιναν για να της δοθούν τα νέα δάνεια, θα συνέθλιβαν τα ελληνικά έσοδα, κάνοντας το χρέος μας ακόμα λιγότερο βιώσιμο.
Το βάρος του «bailout», αργά ή γρήγορα, θα έπεφτε στις πλάτες των Γερμανών και των υπολοίπων Ευρωπαίων, από τη στιγμή που οι –σε πιο αδύναμη θέση- Έλληνες λύγιζαν κάτω από το βάρος του τεράστιων χρεών (καθώς οι πλούσιοι Έλληνες είχαν ήδη μεταφέρει τις καταθέσεις τους σε Φρανκφούρτη και Λονδίνο).
Αποπροσανατολίζοντας λαούς και κοινοβούλια, παρουσιάζοντας ένα τραπεζικό «bailout» σαν κίνηση «αλληλεγγύης προς την Ελλάδα» θα έστρεφε τους Γερμανούς κατά των Ελλήνων, τους Έλληνες κατά των Γερμανών, και τελικά την Ευρώπη ενάντια στον ίδιο της τον εαυτό.
Το 2010 η Ελλάδα δεν χρώσταγε ούτε ένα ευρώ στους Γερμανούς. Δεν είχαμε το δικαίωμα να δανειστούμε από εκείνους ή από άλλους Ευρωπαίους. Αυτό είναι το βασικό μου επιχείρημα για το 2010: Η Ελλάδα δεν έπρεπε να δανειστεί ούτε ένα ευρώ πριν αναδιαρθρώσει το χρέος της.
Αρκετά πριν το «bailout» του Μαΐου του 2010, έλεγα στους Ευρωπαίους πολίτες να διαμηνύσουν στις κυβερνήσεις τους, να μην σκεφτούν καν να μεταφέρουν ιδιωτικά χρέη σε εκείνους.
Χωρίς αποτέλεσμα, φυσικά. Η μεταφορά έγινε αμέσως μετά, με το μεγαλύτερο δάνειο της οικονομικής ιστορίας, πληρωμένο από φορολογούμενους να δίνετε στο ελληνικό κράτος, υπό τον όρο της λιτότητας που κόστισε στους Έλληνες μείωσε κατά ¼ του εισοδήματός τους, κάνοντας αδύνατη την αποπληρωμή ιδιωτικού και δημοσίου χρέους, και προκαλώντας μια φοβερή ανθρωπιστική κρίση.
Αυτό ήταν τότε, το 2010. Τι πρέπει να κάνουμε τώρα το 2015 που η Ελλάδα παραμένει σε κρίση και οι λαοί μας, Ελληνες και Γερμανοί έχουν πει σε ένα αμοιβαίο «blame game»;».
Πρώτα πρέπει να δουλέψουμε για να τελειώσει αυτό το τοξικό παιχνίδι ευθυνών και το να δείχνεις με το δάχτυλο γιατί αυτό ευνοεί μόνο τους εχθρούς της Ευρώπης.
Μετά, πρέπει να επικεντρωθούμε σε έναν κοινό σκοπό: πώς θα αναπτυχθεί και θα μεταρρυθμιστεί τάχιστα η Ελλάδα ώστε το ελληνικό κράτος να μπορεί να αποπληρώσει τα δάνεια που δεν έπρεπε ποτέ να έχει πάρει αλλά και ταυτόχρονα να προσέχει τους πολίτες της όπως κάνουν και τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Με πρακτικούς όρους, η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου προσφέρει μία καταπληκτική ευκαιρία να προχωρήσουμε μπροστά. Ας την εφαρμόσουμε άμεσα όπως και οι ηγέτες μας, μας έχουν προτρέψει στη χθεσινή Σύνοδο. Με το να κοιτάμε μπροστά και αφήνοντας πίσω τις εντάσεις ο κοινός μας σκοπός είναι να επανασχεδιάσουμε την Ευρώπη έτσι ώστε Γερμανοί και Έλληνες μαζί με όλους τους Ευρωπαίους να μπορούμε να ξαναφανταστούμε τη νομισματική μας ένωση ως ένα πεδίο κοινής ευημερίας».
Εδώ το αγγλικό κείμενο στο blog του Γιάνη Βαρουφάκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε κατοικους Ελλαδος ΔΕΝ γινονται δεκτά τα γκριγκλις.
Εαν ειστε κατοικος εξωτερικου και δεν μπορειτε να χρησιμοποιησετε Ελληνικο αλφαβητο, θα μεταφραζω εγω τα σχολια και θα τα παραθετω διπλα η κατω απο το δικο σας.
Σχολια σε αλλη γλωσσα επιτρεπονται.