Guitar -->

Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012

Δέκα Τρόποι να Βάλετε Τάξη Στην Α-ταξία της Οικιας Σας


Είτε πρόκειται για το σπίτι ή το χώρο εργασία σας το να μαζεύετε άχρηστα πράγματα γύρω σας σίγουρα κάνει τη ζωή σας περισσότερο δύσκολη και επηρεάζει αρνητικά τη φυσική αλλά και την πνευματική σας υγεία. Σύμφωνα με έρευνες όταν κάποιος έχει την τάση να συγκεντρώνει άχρηστα πράγματα, εκκρίνεται η αντίστοιχη «ορμόνη του στρες» κορτιζόλη. Η συγκέντρωση υψηλών επιπέδων κορτιζόλης μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας, όπως ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, διαταραχές στο ζάχαρο, υψηλή πίεση, χαμηλή πυκνότητα οστών και παχυσαρκία.

Ποια είναι, λοιπόν η λύση; Ξεφορτωθείτε τα! Αντιμετωπίστε τα άχρηστα πράγματα στη ζωή σας σαν τον ΕΧΘΡΟ σας γιατί αυτό ακριβώς είναι. Ναι, είναι μία αέναη μάχη αλλά για να διατηρήσετε τη φυσική και πνευματική σας υγεία είναι μία μάχη που αξίζει να την κερδίσετε. Σε ένα δεύτερο επίπεδο το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τις προσωπικές σας σχέσεις. Πετάξτε μακριά όσες απλά βρωμίζουν το χώρο σας σαν ενεργειακά παράσιτα στη ζωή σας. Αν έχετε λίγο φαντασία τα παρακάτω βήματα εφαρμόζονται και στις προσωπικές σας συναναστροφές. Έτοιμοι;
1.) Ορίστε τη θέση που πρέπει να έχει κάθε αντικείμενο. Αν κάτι δεν έχει τη θέση του, τότε θα καταλήξει πιθανώς εκεί που δεν πρέπει. Αυτό ακούγεται απλό, αλλά είναι αλήθεια σε πολλές περιπτώσεις. Αν αυτό σας γίνει συνήθεια το να οργανώσετε το χώρο σας και να τον διατηρήσετε έτσι απλά σημαίνει ότι βάζετε πάλι στη θέση του, «στο σπίτι του» το οποιοδήποτε αντικείμενο αφού έχετε τελειώσει να το χρησιμοποιείτε.
2.) Γνωρίστε τι έχει μέσα η ντουλάπα σας. Αν αγοράσετε κάποιο καινούργιο ρούχο, δώστε αυτό που είναι παλιό και δεν σας κάνει, ή είναι φθαρμένο. Μην μπείτε στον πειρασμό να αγοράσετε νέες κρεμάστρες.
3.) Αν έχετε παιδιά, μάθετέ τους να μαζεύουν τα πράγματά τους. Τα παιδιά από τη φύση τους μαζεύουν πράγματα, όπως ένας σκύλος κολλάει εύκολα τσιμπούρια. Αν δεν εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας να μαζεύουν τα πράγματά τους, όχι μόνο η δική σας δουλειά θα είναι πιο δύσκολη, αλλά θα αποκτήσουν και κακιές συνήθειες που θα τους ακολουθήσουν και στην ενηλικίωσή τους.
4.) Όταν έρχονται γράμματα και λογαριασμοί ασχοληθείτε εκείνη την ώρα. Δεν είναι δύσκολο να μαζευτούν πάρα πολύ γρήγορα άχρηστα χαρτιά, διαφημιστικά φυλλάδια κτλ. Μόλις περάσει ο ταχυδρόμος ξεδιαλέξτε τι από αυτά σας ενδιαφέρει. Βάλτε στην άκρη λογαριασμούς, πετάξτε τα άχρηστα και ό,τι άλλο δεν θέλετε και κρατήστε αυτά που χρειάζονται σε ένα μέρος, το οποίο όμως καλό θα είναι κάθε μήνα να κοιτάτε τι χρειάζεστε από αυτά που βάζετε εκεί. Αντικαταστείτε τους παλιούς χρυσούς οδηγούς και τηλεφωνικούς καταλόγους με τους νέους.
5.) Ο χώρος κοντά στην εξώπορτα είναι ένα συνηθισμένο σημείο συγκέντρωσης πραγμάτων που μπορεί να είναι άχρηστα. Αποθηκεύστε στη θέση του ό,τι δεν πρέπει να είναι εκεί ή βάλτε σε ένα καλάθι ή κουτί αυτά τα αντικείμενα που ενδέχεται να χρησιμοποιήσετε κατά την είσοδό σας/έξοδό σας από το σπίτι.
16671-1_n
6.) Έχετε ένα κουτί που εκεί θα βάζετε πράγματα που δεν σας χρειάζονται και θέλετε να τα χαρίσετε κάπου. Με το που θα γεμίσει δώστε τα σε εκείνους που τα έχουν ανάγκη.
7.) Βάλτε αγγελίες σε σάιτ κοινωνικής δικτύωσης για πώληση/χάρισμα αντικειμένων που δεν χρειάζεστε πια. Αν δεν πουληθούν τότε ακολουθείστε το βήμα 6.
8.) Οργανώστε τα πράγματα των παιδιών σας. Αν για παράδειγμα το παιδί σας τρελαίνεται για τα τουβλάκια, δείξτε του ποιος είναι ο συγκεκριμένος χώρος που μπορεί να τα αποθηκεύει, ράφι, ντουλάπα, κουτί.
9.) Μην αγοράζετε αντικείμενα αν δεν τα χρειάζεστε πραγματικά και αν δεν έχετε χώρο για αυτά. Επειδή κάτι μπορεί να είναι ευκαιρία αγοράς δεν σημαίνει ότι το χρειάζεστε ή ότι έχετε το χώρο για αυτό. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το κάνετε σαν άσκηση.
10.) Κρατάτε το χώρο σας καθαρό—κουζίνα, πάγκους, γραφεία κτλ. Τα μόνα πράγματα που θα πρέπει να βρίσκονται εκεί είναι αυτά που είναι η θέση τους εκεί.
Ξεφορτωθείτε οτιδήποτε άχρηστο από τη ζωή σας που απλά πιάνει χώρο και θα είστε χαρούμενοι, πιο υγιείς και παραγωγικοί σε ό,τι και αν κάνετε στη ζωή σας.
Διαβάστε επίσης:
Η ζωή του πολεμιστή είναι μια άσκηση στην στρατηγική, αλλά εσύ, θέλεις να βρεις το νόημα της ζωής. Ο πολεμιστής δεν νοιάζεται για νοήματα. Αν ο Λούκας ζούσε σαν πολεμιστής (και είχε την ευκαιρία να το κάνει, όπως την έχουμε όλοι μας), θα ρύθμιζε την ζωή του με στρατηγικό τρόπο. Έτσι, αν δε μπορούσε ν’ αποφύγει ένα ατύχημα που του έσπασε τα πλευρά, θα μπορούσε να βρει τα μέσα για να αντισταθμίσει αυτή την ατυχία ή ν’ αποφύγει τις συνέπειες της ή έστω να τις παλέψει. Αν ο Λούκας ήταν πολεμιστής δε θα καθόταν στο βρώμικο σπίτι του πεθαίνοντας από την πείνα. Θ’ αγωνιζόταν μέχρι το τέλος.
Το αντίθετο του χάους δεν είναι η τάξη, αλλά η αρμονία, η ευταξία, ή ευρυθμία. Το αντίθετο της αταξίας είναι η τάξη. Κάποιος που δεν αντέχει την αταξία δεν μπορεί να επιφέρει τάξη. Το χάος είναι Άλλο πράγμα. Στην καρδιά του Χάους, στον πυρήνα του επικρατεί Αρμονία, Ευρυθμία. Επίσης όποιος δεν αντέχει το χάος, δεν μπορεί να επιφέρει αρμονία. Κοιτάζοντας μέσα από ένα αυτοκίνητο αυτή την κατάσταση εύκολα μπορούμε να δούμε το χάος, την αταξία, που υπάρχει σε ένα τέτοιο μποτιλιάρισμα. Η κίνηση φαίνεται τυχαία χωρίς σχήμα και κάποια συγκεκριμένη ροή. Αν δούμε την ίδια εικόνα από ένα αεροπλάνο θα δούμε πως δεν είναι έτσι. Η κίνηση στον αυτοκινητόδρομο μοιάζει να είναι σχηματοποιημένη, με ομαλή ροή. Υπάρχει μέσα στο χάος, μια μη φανερή, μια κρυφή τάξη.
Αν έχεις στη ζωή σου έστω και έναν πνευματικό σύμμαχο τότε φρόντισε να εκτιμήσεις και αυτόν, αλλά και τη δύναμη που μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις. Εσύ για αυτόν και αυτός για εσένα βρίσκεσαι και βρίσκεται σε μία ανεξήγητη τροχιά γύρω σου και γύρω του παίζοντας απλά μουσική. Αν δεν έχεις στη ζωή σου ακόμα έναν πνευματικό σύμμαχο, γίνε εσύ ο ίδιος για τον εαυτό σου και να είσαι πάντα σε εγρήγορση. Όταν όμως εννοούμε πνευματικό σύμμαχο, δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι ένα φυσικό, οικείο σε εμάς πρόσωπο.
Διάλεξε έναν συγγραφέα που σε εμπνέει το έργο του και οι ιδέες του και συμμάχησε μαζί του. Διάλεξε έναν μικρό μαλλιαρό φρουρό, παρατήρησέ τον. Ένα χόμπι ή μία ασχολία μπορεί να γίνει για εσένα το δικό σου πνευματικό μονοπάτι. Είναι όντως δύσκολο να πιέσεις τις καταστάσεις να σου φέρουν τους σωστούς πνευματικούς συμμάχους στο δρόμο σου, αλλά σε όσους έχει πραγματικά συμβεί η όλη διαδικασία φαίνεται να είναι γεμάτη από απίστευτες συγχρονικότητες.
Είναι μυστικό, μην το πεις πουθενά: Υπάρχει μια κατάσταση που λέγεται ‘ομαδοποίηση’ και μια άλλη που λέγεται ‘διαφοροποίηση’. Ο υγιής πνευματικά άνθρωπος μπορεί να τις ξεχωρίζει και να δρα αναλόγως. Αυτό σημαίνει πως δεν ταιριάζουν όλα με όλα, υπάρχουν διαφορές και ομοιότητες σε κάθε περίσταση ή κατάσταση. Η διαφοροποίηση είναι μια ανώτερη πνευματική ικανότητα. Δεν μπορείς να γελάς σε μια κατάσταση που δεν είναι αποδεκτό, αλλά δεν υπάρχει λόγος και να κλαίς, μπορείς να γελάς εσωτερικά και εξωτερικά να είσαι σοβαρός όπως αρμόζει στην περίπτωση. Αν και όταν το πετύχεις αυτό, γίνεσαι ο κυρίαρχος, ο κατεργάρης του σύμπαντος, ο ζαβολιάρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε κατοικους Ελλαδος ΔΕΝ γινονται δεκτά τα γκριγκλις.
Εαν ειστε κατοικος εξωτερικου και δεν μπορειτε να χρησιμοποιησετε Ελληνικο αλφαβητο, θα μεταφραζω εγω τα σχολια και θα τα παραθετω διπλα η κατω απο το δικο σας.
Σχολια σε αλλη γλωσσα επιτρεπονται.