Guitar -->

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Γιατί ο Παρθενών δεν καταρρεει από τους σεισμούς;

Ο Παρθενών εκτίσθη περι το μέσον του -5ου αι.  προς τιμήν της προστάτιδος της πόλεως, θεάς Αθηνάς, και απετέλεσε το επιστέγασμα της συνεργασίας σημαντικών αρχιτεκτόνων και
γλυπτών εκείνης της εποχής.
 
Εις την προσπάθειά μας να μελετήσουμε το μυστικό της δομικής τεχνολογίας του, συνομιλήσαμε με την Πολιτικό Μηχανικό, Νίκη Τιμοθέου, η οποία και μας πληροφόρησε ότι μελέτες της όλης αρχιτεκτονικής και δομικής του φόρμας, κατέδειξαν πως οι Ελληνες είχαν από τότε ανακαλύψει, αυτό που σήμερον ονομάζουμε σεισμική μόνωσιν.


Ο ναός αυτός, συμφωνως με την κ. Τιμοθέου, αντιπαραβαλλεται επιτυχώς την θεωρίαν της συγχρονου πολιτικής μηχανικής, διότι χωρίς να έχει κ'αν θεμέλια, είναι τριπλως μονωμένος σεισμικά! Αυτή η τριπλή μόνωσις, όπως μας εξήγησε, εντοπίζεται σε διαφορετικά σημεία του οικοδομήματος. Το πρώτο σημείο βρίσκεται στις στρώσεις τεράστιων οριζόντιων και εξαιρετικά λείων μαρμάρων πάνω στις οποίες πατάει ο Παρθενών.

Το δεύτερο παρατηρείται στους μεταλλικούς ελαστικούς συνδέσμους οι οποίοι συνδέουν τις πλάκες κάθε στρώματος, και που στο κέντρο τους εντοπίζονται μικροί σιδηροπάσσαλοι γύρω από τους οποίους έχει χυθεί μολυβδος (ο μολυβδος έχει την ιδιότητα να προστατεύει τον σίδηρον από την οξειδωσιν και να εξασθενεί με την ελαστικότητά του, τυχον σεισμικο κύμα, αφού μέρος της κινητικής του αυτής ενέργειας μετατρέπεται σε θερμική). Και το τρίτο εντοπίζεται στους κιονες του κτίσματος, οι οποίοι δεν τοποθετήθηκαν μονοκόμματοι, αφού οι Έλληνες αρχιτεκτονες ήξεραν πως για να αντέξουν στους κραδασμούς της γης, θα έπρεπε να τοποθετηθούν σε φέτες μαρμάρου, τέλεια εφαρμοσμένες η μία πάνω στην άλλη. Το αποτέλεσμα αυτής της τριπλής μονωτικής μεθοδου, όπως σημείωσε η κ. Τιμοθέου, ήταν τα επιφανειακά σεισμικά κύματα να κινούν το ένα στρώμα των μαρμάρινων πλακών, επάνω στο άλλο, την ίδια ώρα που οι σύνδεσμοι απορροφουσαν την κινητική ενέργεια που ανέπτυσσε ο Εγκέλαδος. Οι κιονες -τέλος- με τον τρόπο που ήταν τοποθετημένοι, επέτρεπαν στο όλο οικοδόμημα να ταλαντουται, αλλά να μην καταρρέει!

ancienthistorygr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε κατοικους Ελλαδος ΔΕΝ γινονται δεκτά τα γκριγκλις.
Εαν ειστε κατοικος εξωτερικου και δεν μπορειτε να χρησιμοποιησετε Ελληνικο αλφαβητο, θα μεταφραζω εγω τα σχολια και θα τα παραθετω διπλα η κατω απο το δικο σας.
Σχολια σε αλλη γλωσσα επιτρεπονται.