Ο 18χρονος μαθητής  Ευαγόρας Παλληκαρίδης τα μεσάνυχτα 13 Μαρτίου  1957 οδηγείται στην αγχόνη. 
Τραγουδά τον Εθνικό Ύμνο. 
Δύο λεπτά  αργότερα 14 Μαρτίου 1957 η καταπακτή ανοίγει και ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης περνά στην αιωνιότητα.
Ο 18χρονος μαθητής  Ευαγόρας Παλληκαρίδης, έγραφε ποιήματα  πριν τον οδηγήσουν  στη αγχόνη και παρηγορούσε τη μάνα του με αστεία!!!
Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη




 «Πολλοί νέοι σήμερα στην Κύπρο, δεν γνωρίζουν δυστυχώς τους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα»  μου είπε φιλικό ζευγάρι από τη Λευκωσία. «Ρώτησα ένα νεαρό, μου λέει η φίλη μου, ποιός ήταν ο Παλληκαρίδης και η απάντησή του μου προκάλεσε σόκ! Θα είναι κάποιος παλιός ποδοσφαιριστής!...». Φαινόμενα τέτοια συναντάς και στην Αθήνα.  Έχω ακούσει από μαθητή  να λέει, για το ποιος είναι ο Καραϊσκάκης: « Είναι αυτός που έχτισε το στάδιο Καραϊσκάκη ...;»
Ο 18χρονος ήρωας Ευαγόρας Παλληκαρίδης, όπως πολλά παιδιά της ηλικίας του, μπολιάστηκαν  με τα ιδανικά των μεγαλυτέρων  που αγωνίζονταν για την Ελευθερία και την Ένωση της Κύπρου. Ο νεανικός ενθουσιασμός, τους έκανε να μην υπολογίζουν ακόμα και τη ζωή τους. Και αυτό το βλέπουμε στο πρόσωπο του Βαγορή ( Ευαγόρα), όταν πάσχιζαν οι δικηγόροι στη δίκη του  να τον αθωώσουν, κι εκείνος δεν τους άφηνε περιθώρια υπεράσπισης!
Κατηγορήθηκε, ότι στις 18-12-1956 συνελήφθη να μεταφέρει οπλοπολυβόλο μπρέν και  τρείς γεμιστήρες από την Λυσό στη Λευκωσία.  Στη δίκη του  τον ρώτησε ο δικαστής: « Έχεις να είπης τι, διατί να μην σου επιβληθεί  ποινή;». Ο Βαγορής παραδέχτηκε την ενοχή του λέγοντας: « Γνωρίζω ότι θα με κρεμάσετε. Ο,τι έκαμα, το έκαμα ως Ελλην Κύπριος, όστις ζητεί την Ελευθερίαν του. Τίποτα άλλο.» Αυτές τις γενναίες, παλικαρίσιες κουβέντες είπε στους δικαστές, οι οποίοι ασυγκίνητοι, στυγνοί, έβγαλαν, χωρίς το ελαφρυντικό της εφηβικής ανδρειας του, την ετυμηγορία τους : Εις θάνατον!
Την επομένη της καταδίκης του Παλληκαρίδη, οι μαθητές του Γυμνασίου Πάφου απείχαν από τα μαθήματά σε ένδειξη διαμαρτυρίας και έστειλαν τηλεγράφημα στον στρατηγό Χάρντινγκ,  που του ζητούσαν να απονείμει  χάρη στο συμμαθητή τους. Τότε αρχίζει ένας τεράστιος αγώνας  για να αποτραπεί η εκτέλεση. Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας παντού! Η κυπριακή αδελφότητα Αθηνών ζητεί την παρέμβαση του βασιλιά Παύλου, κινείται ελληνική κυβέρνηση και Βουλή, βομβαρδίζουν με τηλεγραφήματα την αγγλική κυβέρνηση και τον ΟΗΕ.  Αρχιεπίσκοποι και μητροπολίτες, συντεχνίες, διανοούμενοι, απλοί πολίτες ακόμα και  Άγγλοι βουλευτές προσπαθούν να ματαιώσουν την εκτέλεση, αλλά ο σκληρός δήμιος της Κύπρου σερ Χάρντινγκ και η αγγλική διπλωματία, απορρίπτουν το αίτημα απονομής χάριτος.
Το απόγευμα της 13-3-1957, ο Ευαγόρας, γράφει σ' ένα κομμάτι χαρτί « Θ΄ ακολουθήσω με θάρρος τη μοίρα μου. Ίσως αυτό να ναι το τελευταίο μου γράμμα. Μα πάλι δεν πειράζει. Δεν λυπάμαι για τίποτα. Ας χάσω το κάθε τι. Μια φορά κανείς πεθαίνει. Θα βαδίσω χαρούμενος στην τελευταία μου κατοικία. Τι σήμερα τι αύριο; Όλοι πεθαίνουν μια μέρα. Είναι καλό πράγμα να πεθαίνει κανείς για την Ελλάδα. Ώρα 7:30. Η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου. Η πιο όμορφη ώρα. Μη ρωτάτε γιατί».
Ακριβώς τα μεσάνυχτα, αφού μεταλάβει, καλούν την μητέρα του να τον αντικρύσει για τελευταία φορά « Μη θρηνείς μάνα, πεθαίνω για την Ελλάδα». Και η μάνα του έλεγε αργότερα «  μου έλεγε αστεία  και προσπαθούσε να με παρηγορήσει ...;»  Σε μεγάλη απόσταση ακούγονταν οι φωνές  διαδηλωτών για την ΕΟΚΑ και την «΄Ενωση». Ο νεαρότερος αλλά και ο τελευταίος αγωνιστής της ΕΟΚΑ απαγχονίζεται από τους  Άγγλους σε ηλικία μόλις 18 ετών, χωρίς να βγάλει δάκρυ κι ενταφιάζεται στα Φυλακισμένα Μνήματα στη Λευκωσία.

 Το «εγερτήριο σάλπισμα» του Βαγορή

Έγραψε ο Βαγορής: «Παλιοί συμμαθηταί !Αυτή την ώρα κάποιος λείπει ανάμεσά σας, κάποιος που φεύγει αναζητώντας λίγο ελεύθερο αέρα, κάποιος που μπορεί να μη τον ξαναδείτε παρά μόνο νεκρό. Μην κλάψετε στον τάφο του, Δεν κάνει να τον κλαίτε. Λίγα λουλούδια του Μαγιού σκορπάτε του στον τάφο. Του φτάνει αυτό ΜΟΝΑΧΑ.
Θα πάρω μιαν ανηφοριά θα πάρω μονοπάτια/να βρω τα σκαλοπάτια που παν στη Λευτεριά./Θ΄ αφήσω αδέλφια συγγενείς, τη μάνα, τον πατέρα/ μέσ' τα λαγκάδια πέρα και στις βουνοπλαγιές ...;»
*Το άρθρο δημοσιευτηκε στην εφημερίδα "Real News"
από: Palmografos.com - Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης έγραφε ποιήματα πριν την αγχόνη - Του Τάσου Κοντογιαννίδη
Δεν περνάει κανείς στην αιωνιότητα με μετάνοιες και προσευχές  αλλά με αγώνα, ανδρεία, 
του ανδρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δεν λογίεται!
Ένα ανέκδοτο τραγούδι αφιερωμένο στον ήρωα ΕΥΑΓΟΡΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε κοινό, σε μεγάλη εκδήλωση στις 15/4/2011 στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προς τιμή των κυπρίων αγωνιστών της περιόδου 1955-1959, ενάντια στους άγγλους κατακτητές.

Εψές πουρνό μεσάνυχτα στης φυλακής τη μάντρα
μες στης κρεμάλας τη θηλιά σπαρτάραγε ο Βαγόρας.
Σπαρτάρησε, ξεψύχησε, δεν τ' άκουσε κανένας.

Η μάνα του ήταν μακριά, ο κύρης του δεμένος,
οι νιοι συμμαθητάδες του μαύρΏ όνειρο δεν είδαν,
η νια που τον ορμήνευε δεν άκΏσε νυχτοπούλι.

Εψές πουρνό μεσάνυχτα θάψαν τον Ευαγόρα.
Σήμερα Σάββατο ταχιά όλη η ζωή σαν πρώτα.
Ετούτος πάει στο μαγαζί, εκείνος πάει στον κάμπο,
ψηλώνει ο χτίστης εκκλησιά, πανί απλώνει ο ναύτης,
και στο σκολειόν ο μαθητής συλλογισμένος πάει,
χτυπά κουδούνι, μπαίνουνε στην τάξη του ο καθένας.

Μπαίνει κι η πρώτη η άταχτη, κι η τρίτη που διαβάζει,
μπαίνει κι η πέμπτη αμίλητη, η τάξη του Ευαγόρα.

-Παρόντες όλοι; -Κύριε, ο Ευαγόρας λείπει.
-Παρόντες! λέει ο δάσκαλος και με φωνή που τρέμει:
-Σήκω Ευαγόρα να μας πεις Ελληνική Ιστορία!

Ο δίπλα, ο πίσω, ο μπροστά, βουβοί και δακρυσμένοι,
αναρωτιούνται στην αρχή, ώσπου η σιωπή τους κάμνει
να πέσουν σ' αναφιλητά, ετούτοι κι όλη η τάξη.

-Παλληκαρίδη, άριστα! Βαγόρα, πάντα πρώτος!
Στους πρώτους πρώτος, Άγγελε πατρίδας δοξασμένης.
Συ μέχρι χτες της μάνας σου ελπίδα κι αποκούμπι,
και του σχολειού μας σήμερα Δευτέρα Παρουσία!

Τα 'πε κι απλώθηκε σιωπή πα' στα κλαμένα νιάτα,
που μπρούμυτα γεμίζανε της τάξης τα θρανία,
έξω από κείνο τ' αδειανό, παντοτινά γεμάτο!