Guitar -->

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Φτιάχνω σαπούνια καὶ ἀπορρυπαντικὰ μόνος μου!


Συνέχεια σήμερα μὲ τὴν παρασκευὴ ἀπορρυπαντικῶν πλέον. 
Πρώτη ὕλη τὸ σαπούνι, ποὺ παρουσιάζουμε ἐδῶ:Φτιάχνω σαπούνια καὶ ἀπορρυπαντικὰ μόνος μου! (α)
Κάθε παρασκευὴ γίνεται γρήγορα καὶ εὔκολρα, προσφέροντας μίαν σοβαρὴ αὐτοδυναμία στὴν οἰκιακὴ οἰκονομία.
Ἐλπίζω νὰ φανοῦν χρήσιμα τὰ παρακάτω.
Φιλονόη. 

Φτιάξτε μόνοι σας απορρυπαντικό πλυντηρίου σε 10 λεπτά


Όλοι γνωρίζουμε ότι τα σημερινά απορρυπαντικά πλυντηρίου καθαρίζουν πολύ καλά, ακόμη και τους δύσκολους λεκέδες(και όσοι δεν ασχολούνται έχουν πειστεί από τις σχετικές αμέτρητες διαφημίσεις). Πολλοί όμως από μας δεν γνωρίζουμε τις αρνητικές συνέπειες που έχει η χρήση τους τόσο σε μας τους ίδιους όσο και στο περιβάλλον. Εν συντομία ας δούμε 2-3 βασικά. Τα συστατικά των σημερινών απορρυπαντικών (ειδικά αυτά με τα ενεργά ένζυμα) μένουν στις ίνες των ρούχων και αφήνουν υπολείμματα όσο καλά κι αν τα ξεβγάλουμε. Εμείς όμως φοράμε τα ρούχα και το σώμα μας έρχεται σε συνεχόμενη επαφή με επικίνδυνες ουσίες, που το αφυδατώνουν και συμβάλλουν στην εμφάνιση αλλεργιών κ εκζεμάτων. Οι φθαλικές ενώσεις που περιέχονται στα αρώματά τους απορροφώνται από το δέρμα, προκαλούν επίσης αλλεργίες και μια σειρά από άλλες βλάβες( αναπαραγωγικό σύστημα, ενδοκρινικό, αναπνευστικό, καρκινογενέσεις κλπ). Μην ξεχνάμε ότι οι πρώτες ύλες των συνθετικών απορρυπαντικών δεν είναι τα ζωϊκά και φυτικά λίπη(όπως στα σαπούνια), αλλά παράγωγα του πετρελαίου και άλλες ύποπτες χημικές  ουσίες. Κάντε ένα γκουγκλάρισμα και βρείτε τους διαπιστωμένους κινδύνους από τα συστατικά που γράφονται στη συσκευασία του απορρυπαντικού σας. Δεν θα τα χρησιμοποιήσετε ξανά και έχετε κ έναν επιπλέον λόγο, όπως προανέφερα. Μολύνονται οι θάλασσες, τα ποτάμια και οι λίμνες από τις ουσίες που περιέχουν κ από τα φωσφορικά άλατα με αποτέλεσμα το φαινόμενο του ευτροφισμού κ τη σταδιακή μείωση του πληθυσμού των ψαριών. Κάποια στιγμή θα συμμαζέψω το σκληρό μου και θα ενημερώσω πολύ αναλυτικότερα για όλους τους κινδύνους κ τις παρενέργειες των συνθετικών απορρυπαντικών. Τώρα πάμε στη λύση, που δεν είναι άλλη από το πράσινο σαπούνι και τη σόδα που χρησιμοποιούσαν οι γιαγιάδες μας. Μπορείτε λοιπόν να φτιάξετε μόνοι σας ένα φυσικό απορρυπαντικό πλυντηρίου, που καθαρίζει εξίσου καλά κ δεν έχει τους μπλε κ πράσινους επικίνδυνους κόκκους. Θα κάνετε μια βολτίτσα στο μπακάλη της γειτονιάς για να αγοράσετε σόδα πλυσίματος, πράσινο ή άσπρο σαπούνι και μια στάση στο κοντινό γεωπονικό μαγαζάκι για να πάρετε φθηνά τον βόρακα. Και να η συνταγή που θέλει στην κυριολεξία ένα δεκαλεπτάκι για να υλοποιηθεί. Δεν είναι μπακάλικη με φλυτζάνια κ ποτήρια σαν αυτές που θα βρείτε χιλιάδες στο internet, αλλά μελετημένη, πεχαμετρημένη κ θέλει ζυγαριά.
130 γρ σαπούνι τριμμένο (τηγανοσάπουνο, πράσινο, άσπρο, μασσαλίας)
130 γρ βόρακα
130 γρ σόδα πλύσεως(όχι φαγητού)
Σε κατσαρόλα με 1 κιλό βρασμένο νερό ρίχνετε το τριμμένο σαπούνι και ανακατεύετε με τον αυγοδάρτη μέχρι να λειώσει καλά. Σε άλλη κατσαρόλα που περιέχει 1 κιλό ζεστό νερό ρίχνετε τον βόρακα και ανακατεύετε καλά μέχρι να διαλυθεί. Στη συνέχεια στην ίδια κατσαρόλα ρίχνετε την σόδα και ανακατεύετε. Εδώ δεν χρειάζεται να είσαστε ακριβώς πάνω από την κατσαρόλα, αφού οι αναθυμιάσεις μπορεί να ερεθίσουν τα μάτια(δεν είναι κάτι επικίνδυνο, απλώς λίγο προσοχή). Μετά ρίχνετε το διαλυμένο σαπούνι στην κατσαρόλα με το μείγμα σόδας-βόρακα, προσθέτετε άλλα 2 κιλά νερό και ανακατεύετε για λίγο. Το φυσικό απορρυπαντικό σας είναι έτοιμο και το αδειάζετε σε ένα 4λιτρο δοχείο από απιονισμένο νερό. Μοιάζει με πηχτό ζελέ, έχει ωραίο χρώμα, αλλά προς θεού δεν πίνεται. Καθαρίζει τέλεια και τα ρούχα σας και το πλυντήριό σας. Ο βόρακας είναι φυσικό υλικό(χρησιμοποιείται κ σε λίπανση καλλιεργειών) και καθαρίζει πολύ καλά. Η σόδα επίσης καθαρίζει και μάλιστα πολλές βρωμιές, αλλά έχετε στο νου σας ότι η μακρόχρονη χρήση της σε ρούχα(ευαίσθητα) μπορεί να τα ξεθωριάσει λιγάκι. Για να μην συμβεί αυτό βάλετε πολύ λίγο ξύδι(μισό κουταλάκι) μαζί με το απορρυπαντικό. Όχι πολύ, γιατί θα «κόψει» το σαπούνι και δεν θα καθαρίσουν τα ρούχα. Εναλλακτικά και καλύτερα, μπορείτε να μην χρησιμοποιήσετε συμβατικό μαλακτικό, αλλά μαλακτικό με ξύδι που ξεβγάζει όλα τα πιθανά υπολείμματα σόδας(θα ενημερώσω κ για αυτό σε άλλο ποστ). Η δοσολογία εξαρτάται από τον όγκο των ρούχων, την βρωμιά τους και πόσο καλά το πετύχατε. Γενικά ρίχνετε στη θήκη του υγρού περίπου 80μλ. Αν για κάποιο λόγο σας έγινε πολύ πηκτό αραιώστε το με περισσότερο νερό, αλλά τότε αυξήστε την δόση. Για δύσκολους λεκέδες ακολουθείτε προπλυντηριακή διαδικασία(σχετική ενημέρωση σε επερχόμενο ποστ). Με αυτή την συνταγή φτιάχτηκε απορρυπαντικό για 40-45 πλύσεις με μόλις 1,20 ευρώ κόστος. Μοσχοβολάει σαπούνι, δεν χρειάζεται κανένα επιπλέον άρωμα, αλλά αν είστε του αρώματος ρίξτε μερικές σταγόνες φυσικού αιθέριου έλαιου(όχι χημικού) ή ανθόνερου από βότανα. Για τις νοικοκυρές κ τους νοικοκυραίους που βαριούνται να το φτιάξουν, εμείς το διαθέτουμε και το ανταλλάσσουμε. (με ή χωρίς άρωμα). Επειδή το ποσοστό σαπωνοποιημένων ελαίων και το ph των σαπουνιών διαφέρει από μάρκα σε μάρκα(και από παρτίδα σε παρτίδα), το χειροποίητο απορρυπαντικό μπορεί να μην είναι το ίδιο αποτελεσματικό για διαφορετικό σαπούνι.  Ρωτήστε μας, για να σας ενημερώσουμε (και για άλλες λεπτομέρειες) (βοτανόκηπος)

Φυσικό Μαλακτικό Πλυντηρίου

Και αφού φτιάξατε το φυσικό απορρυπαντικό πλυντηρίου πρέπει να φτιάξετε και  το συνοδευτικό του, το φυσικό μαλακτικό. Το μαλακτικό μας περιέχει μόνο λευκό ξύδι ή μηλοξύδο, λίγο νεράκι για αραίωση και προαιρετικά μερικές σταγόνες  φυσικού αιθέριου ελαίου. Δύο λόγια για τα λευκό ξύδι, αν και λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε τις ιδιότητές του. Απολυμαίνει, καθαρίζει και εξαφανίζει τις δυσάρεστες οσμές. Δίνει λάμψη στα γυάλινα, ζωντανεύει τα χρώματα και μαλακώνει τα ρούχα. Αφαιρεί τα άλατα, δύσκολες βρωμιές και όταν αντιδρά με σόδα δημιουργεί φυσαλίδες και επιταχύνεται ο καθαρισμός (αυτός ο συνδυασμός χρησιμοποιείται ως γενικό καθαριστικό και καθαριστικό μπάνιου-αναλυτικά σε άλλη ανάρτηση). Ως μαλακτικό το θέλουμε και για ένα επιπλέον λόγο: Να εξαφανίσει τα πιθανά υπολείμματα σόδας που τυχόν έμειναν στις ίνες των ρούχων από το φυσικό μας απορρυπαντικό.
Συνταγή για ένα λίτρο
•         Μηλόξυδο ή Λευκό ξύδι 250ml
•         Νερό 750ml
•         15 σταγόνες Φυσικό Αιθέριο Έλαιο επιλογής
•         Περίπου 40ml σε κάθε πλύση
Αυτή είναι μια οικονομική συνταγή που κάνει την δουλειά της. Δοκιμάστε να αυξομειώστε την δόση του ξυδιού αν έχετε ιδιαίτερες απαιτήσεις (και ενημερώστε μας για τα αποτελέσματα αν δεν σας κάνει κόπο). Αν είστε του αρώματος τότε ρίξτε μερικές σταγόνες από τα παρακάτω αιθέρια: Λεβάντα, Λεμόνι, Πορτοκάλι, Θυμάρι, Γκρέϊπφρουτ, Μέντα, Τριαντάφυλλο, Γιασεμί κλπ. Επειδή τα αιθέρια δεν είναι υδατοδιαλυτά, αν τα βάλετε πρέπει να ανακινείται καλά το μαλακτικό σας πριν από κάθε χρήση. Να αναφέρω τέλος ότι ο συνδυασμός απορρυπαντικού και μαλακτικού που σας προτείνουμε θα αρέσει και στο πλυντήριό σας. Θα φύγουν οι μαυρίλες, θα εξαφανιστούν τα άλατα και η πιθανή δυσοσμία. Αν το κάνετε και ένα ντουζάκι (άδειο-χωρίς ρούχα) με λίγη σόδα στη θήκη της σκόνης και λίγο μηλόξυδο στη θήκη του μαλακτικού σε ένα ζεστό πρόγραμμα, θα ξαναγεννηθεί.  Θα γίνει καινούργιο και θα ζήσει για πολλά χρονάκια ακόμα (και το χρειαζόμαστε!)
Tips: Θα πρότεινα, αντί για νερό στην συνταγή να βάλετε ένα δυνατό “τσάι” από το αγαπημένό σας βότανο. Ας πούμε,  ένα δυνατούτσικο έγχυμα λεβάντας. Θα μοσχοβολάει και χωρίς αιθέριο έλαιο.(βοτανόκηπος)

Διαβαστε επισης


Φτιάχνω σαπούνια καὶ ἀπορρυπαντικὰ μόνος μου! (γ)

2 σχόλια:

  1. Γειά σας. Ακολούθησα ακριβώς τη δοσολογία (έκανα μισή δόση) δύο φορές και δεν έπηξε το απορυπαντικό. Αν κατάλαβα καλά το τελικό μείγμα δεν θέλει βράσιμο για να πήξει, αλλά πήζει από μόνο του. Κάπου διάβασα ότι ευθύνεται το σαπούνι για το πήξιμο, εμένα είναι νερουλό και διαχωρίζεται. Τι σαπούνι πρέπει να χρησιμοποοιούμε, εγώ βρήκα το ΑΒΕΑ ΧΑΝΙΩΝ ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητε/η aeriko καλημερα,

    σε αυτο το μπλογκ δεν γραφω μονος μου τα διαφορα αρθρα. Απλως εαν βρω κατι ενδιαφερον για τους συμπολιτες το
    αντιγραφω και το αναρτω. Προσωπικα δεν γνωριζω πως γινεται το σαπουνι.
    Παντως, τωαρ που δεν εργαζομαι για καποιο διαστημα, θα ψαξω να βρω περισσοτερο εμπεριστατωμενη εργασια περι του θεματος. Προς το παρον κανω ερευνα για τις οδοντοκρεμες που κυκλοφορουν στο εμποριο και οι οποιες ειναι κατα 95%
    καταστροφικες για τη υγεια.
    Ψαχνω λοιπον το θεμα Σαπωνες-Απορρυπαντικα.

    με φιλικους χαιρετισμους

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε κατοικους Ελλαδος ΔΕΝ γινονται δεκτά τα γκριγκλις.
Εαν ειστε κατοικος εξωτερικου και δεν μπορειτε να χρησιμοποιησετε Ελληνικο αλφαβητο, θα μεταφραζω εγω τα σχολια και θα τα παραθετω διπλα η κατω απο το δικο σας.
Σχολια σε αλλη γλωσσα επιτρεπονται.