Guitar -->

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Ο ΑΧΙΛΛΕΥΣ ΚΑΙ Ο ΑΙΑΣ ΠΑΙΖΟΥΝ ΠΕΝΤΑΓΡΑΜΜΑ

Ο Αχιλλέυς και ο Αίας παίζουν πεντάγραμμα, Η επιστροφή των Διόσκουρων Αρχαϊκή Αγγειογραφία, Μελανόμορφος ρυθμός, ώριμη περίοδος, Εξηκίας.

Ο Αχιλλέυς και ο Αίας παίζουν πεντάγραμμα, ένα παιχνίδι που το επινόησε ο Παλαμήδης και παιζόταν με πεσσούς που τους μετακινούσαν πάνω σε πέντε γραμμές. Οι ήρωες, των οποίων τα ονόματα αναγράφονται, είναι τόσο αφοσιωμένοι στο παιχνίδι τους, ώστε το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι οι ζαριές τους· ο Αχιλλέυς ψιθυρίζει “τέσσερα” και ο Αίας “τρία”. Έτσι, δεν έχουν αντιληφτεί την επίθεση των Τρώων. Την τελευταία στιγμή τους ειδοποίησε η Θεα Αθηνά και κατόρθωσαν να αποκρούσουν την επίθεσην.

Το περιστατικό είναι γνωστό μόνο από παραστάσεις σε αγγεία, χωρίς αμφιβολία όμως οι αγγειογράφοι αντλούν το θέμα τους από παλιότερη επική διήγηση.
Στη β’ όψη του αγγείου εικονίζεται η επιστροφή των Διόσκουρων στο πατρικό τους σπίτι. Στη μέση εικονίζεται ο Κάστωρ με το άλογό του, τον Κύλλαρο. Ο Κάστωρ είναι στραμμένος προς τα αριστερά, προς την μητερα του, τη Λήδα, που του προσφέρει ανθος. Στα δεξιά κάποιο παιδί μεταφέρει ένα ένδυμα πάνω σε κλισμό, το οποίο ίσως να προορίζεται για το γυμνό Πολυδεύκη που παίζει ανέμελα με το σκύλο του, στο αριστερό άκρο της συνθεσεως. Στα δεξιά εικονίζεται ο πατηρ των Διοσκουρων, ο Τυνδάρεος.

 http://eleysis69.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε κατοικους Ελλαδος ΔΕΝ γινονται δεκτά τα γκριγκλις.
Εαν ειστε κατοικος εξωτερικου και δεν μπορειτε να χρησιμοποιησετε Ελληνικο αλφαβητο, θα μεταφραζω εγω τα σχολια και θα τα παραθετω διπλα η κατω απο το δικο σας.
Σχολια σε αλλη γλωσσα επιτρεπονται.