Guitar -->

Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Καλότυχες οι πόλεις που έχουν ελαιώνες


Η ΕΛΙΑ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


Ο Θαλής, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, ήταν ο δημιουργός του πρώτου μονοπωλίου στην επεξεργασία του ελαιολάδου. Επειδή τον κορόιδευαν για τη φτώχεια του και έλεγαν ότι η φιλοσοφία είναι άχρηστη, εκείνος, εκμεταλλευόμενος τις γνώσεις του της αστρονομίας, εκτίμησε ότι η χρονιά που ακολουθούσε θα είχε πολύ πλούσια σοδειά. Έτσι με τα λίγα χρήματα που κατάφερε να εξοικονομήσει μίσθωσε από το χειμώνα ακόμη όλα τα ελαιουργεία της Μιλήτου και της Χίου σε πολύ χαμηλή τιμή, αφού δεν είχε κανένα ανταγωνιστή… «Κατανοήσαντά φασιν ατν λαιν φορν σομένην κ τς στρολογίας, τι χειμνος ντος επορήσαντα χρημάτων ολίγων ρραβνας διαδοναι τν λαιουργίων τν ν Μιλήτ κα Χί πάντων,λίγου μισθωσάμενον τ' οδενς πιβάλλοντος…» (Αριστοτ. Πολ. 1259a 10) …Όταν λοιπόν ήρθε η εποχή της συγκομιδής, όλοι έτρεχαν στο Θαλή, ο οποίος έτσι έβγαλε πολλά χρήματα αποδεικνύοντας ότι η φιλοσοφία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και προς αυτή την κατεύθυνση. Ο ίδιος όμως δε φιλοδοξούσε να γίνει πλούσιος, άλλα πράγματα τον ενδιέφεραν.
Την ίδια άποψη για τα χρήματα είχε και ο ΕπιμενίδηςΟι Αθηναίοι, επειδή τον θαύμαζαν πάρα πολύ, (και επειδή τους έσωσε από μεγάλο κακό) του πρόσφεραν χρήματα και μεγάλες τιμές. Εκείνος όμως δε ζήτησε τίποτε άλλο παρά μόνο ένα κλωνάρι από την ιερή ελιά, το πήρε και γύρισε στην πατρίδα του. «Ἐπιμενίδης μν ον μάλιστα θαυμασθες, κα χρήματα διδόντων πολλ κα τιμς μεγάλας τν θηναίων, οδν  θαλλν π τς ερς λαίας ατησάμενος κα λαβν πλθεν».
Καλότυχες οι πόλεις που έχουν ελαιώνες. Μια πόλη ή μια χώρα που διαθέτει αμπελώνες και ελαιώνες θεωρείται καλότυχη, αφού το κρασί και το λάδι φέρνουν πλούτο. Αυτό συνέβαινε με την πόλη και τη χώρα των Ακραγαντίνων οι οποίοι, σύμφωνα με το Διόδωρο, πουλώντας τα προϊόντα τους στην Καρχηδόνα κατάφεραν να αποκτήσουν αμύθητες περιουσίες. (Ο Καρχηδόνιος στρατηγός Αννίβας πριν από τη μάχη έβαζε τους στρατιώτες του να αλείφονται με ελαιόλαδο, γιατί ήξερε ότι έτσι ξεκουράζεται το κορμί). «Κατ' κείνους δ τος καιρος τήν τε πόλιν κα τν χώραν τν κραγαντίνων συνέβαινεν εδαιμονίαςπάρχειν πλήρη· περ ς οκ νάρμοστόν μοι φαίνεται διελθεν. Κα γρ μπελνες… τος μεγέθεσι και τ κάλλει διαφέροντες, κα τ πλεστον τς χώρας λαίαις κατάφυτον, ξ ς παμπληθ κομιζόμενοι καρπν πώλουν ες Καρχηδόνα». (Διοδ. 13.81.4) Πηγή..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε κατοικους Ελλαδος ΔΕΝ γινονται δεκτά τα γκριγκλις.
Εαν ειστε κατοικος εξωτερικου και δεν μπορειτε να χρησιμοποιησετε Ελληνικο αλφαβητο, θα μεταφραζω εγω τα σχολια και θα τα παραθετω διπλα η κατω απο το δικο σας.
Σχολια σε αλλη γλωσσα επιτρεπονται.