Guitar -->

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

«ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΝΑ ΞΕΡΙΖΩΘΟΥΝ ΕΚ ΘΕΜΕΛΙΩΝ»



Η πρόσφατη λογοκρισία της ταινίας του Κώστα Γαβρά στο Μουσείο Ακροπόλεως έδειξε με τον πιο κραυγαλέο τρόπο ποιος είναι ο ουσιαστικός κυβερνήτης και ιδιοκτήτης της χώρας και μας έφερε αντιμέτωπους με την ιστορική αλήθεια, εκπλήσσοντας μόνο όσους θέλουν να εκπλήσσονται.
Ο Αλέξανδρος Ασωνίτης έχει γράψει με αυτό ακριβώς το θέμα το μυθιστόρημα «Λάλον ύδωρ». Τέθηκε, επίσης, το ζήτημα ποιοι και πώς κατέστρεψαν ναούς και αγάλματα, ήταν φανατικοί χριστιανοί ή η επίσημη ΕκκλησίαΚαταστροφείς ήταν το μακρύ χέρι της Εκκλησίας, η ίδια η αυτοκρατορία, οι ίδιοι οι αυτοκράτορες, άγιοι της Εκκλησίας μας κάποιοι απ' αυτούς, που από το 319 έως το 529 εξέδωσαν δεκάδες νόμους κατά της ειδωλολατρίας, διατάσσοντας τον θάνατο των ειδωλολατρών. Όλα έγιναν με επίσημο τρόπο, με κεντρική καθοδήγηση και εντολές.
Ένα μικρό απάνθισμα νόμων της υποδειγματικής δημοκρατίας των χριστιανών:
- Αυτοκράτορες Κωνστάντιος και Κώνσταντας προς Ταύρον, έπαρχο του Πραιτωρίου, 1 Δεκεμβρίου 346 ή 354 ή 356, Θεοδοσιανός κώδικας 16.10.4:
«Επιθυμούμε να κλείσουν αμέσως όλοι οι ναοί σε όλους τους τόπους και σε όλες τις πόλεις και να απαγορευθεί η είσοδος σε αυτούς, έτσι ώστε να μην έχουν τη δυνατότητα οι απολωλότες να διαπράξουν αμαρτία. Θέλουμε, επίσης, να απέχουν όλοι από τις θυσίες. Αν όμως τύχει και κάποιος διαπράξει το αδίκημα, θα τιμωρηθεί με αποκεφαλισμό. Διατάσσουμε ότι η περιουσία όποιου τιμωρηθεί κατ' αυτόν τον τρόπο θα περιέλθει στο αυτοκρατορικό ταμείο. Η ίδια τιμωρία θα επιβληθεί και στους διοικητές των επαρχιών, αν αμελήσουν να τιμωρήσουν τέτοια εγκλήματα».
- Αυτοκράτορες Αρκάδιος και Ονώριος Αύγουστοι, προς Ευτυχιανό, έπαρχο του πραιτωρίου Ανατολής, 10 Ιουλίου 398, Θεοδοσιανός κώδικας 16.10.16:
«Εάν υπάρχουν ακόμη ναοί σε επαρχιακές περιοχές, να καταστραφούν χωρίς φασαρία ή οχλαγωγία. Γιατί μόνο όταν θα έχουν γκρεμισθεί και εξαλειφθεί από προσώπου γης, θα έχει καταστραφεί η υλική βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η δεισιδαιμονία».
- Αυτοκράτορες Αρκάδιος, Ονώριος, Θεοδόσιος (Β') Αύγουστοι: 13 Νοεμβρίου 408 ή 407, Θεοδοσιανός κώδικας, 16. 10. 19:
«Εάν κάποια αγάλματα βρίσκονται ακόμη στους ναούς και τα ιερά, και έχουν δεχθεί ή δέχονται ακόμη τη λατρεία των ειδωλολατρών, όπου και αν συμβαίνει αυτό, θα ξεριζωθούν εκ θεμελίων. Αυτός ο κανονισμός έχει διατυπωθεί και επικυρωθεί κατ' επανάληψη, πολύ συχνά. Υποβάλλουμε τους δικαστές σε πρόστιμο είκοσι λιβρών χρυσού, και το διοικητικό προσωπικό σε ανάλογο ποσό, εάν παραλείψουν να επιβάλουν τους κανονισμούς αυτούς, συνεργώντας με τους δράστες».
- Αυτοκράτορες Αύγουστοι Θεοδόσιος (Β') και Βαλεντινιανός, 14 Νοεμβρίου 435 μ.Χ., Θεοδοσιανός κώδικας 16. 10. 25:
«Απαγορεύουμε σε όλα τα πρόσωπα που έχουν μιαρές ειδωλολατρικές απόψεις να προσφέρουν καταραμένες θυσίες. Διατάσσουμε όλα τα ιερά και οι ναοί τους, αν βρίσκονται ακόμα άθικτοι, να καταστραφούν. Όποιος παραβλέψει αυτόν τον νόμο θα τιμωρηθεί με την ποινή του θανάτου».
- Αυτοκράτορας Ιουστινιανός, Ιουστινιάνειος κώδικας 1.11.10:
«Επειδή έχουν συλληφθεί μερικοί που διακατέχονται από την πλάνη των ανόσιων και μιαρών Ελλήνων.... αν επιμείνουν, θα υποβληθούν στην εσχάτη των ποινών».
Ο χώρος δεν επαρκεί για παράθεση κι άλλων ανατριχιαστικών νόμων. Η λογοκρισία, την οποία εκτέλεσε υπάκουα η κυβέρνηση, επανέφερε λοιπόν το μείζον ζήτημα των σχέσεων ελληνισμού-χριστιανισμού, το οποίο προτιμούμε να αποφεύγουμε. Έχοντας γράψει ένα μυθιστόρημα με αυτό ακριβώς το θέμα (Λάλον ύδωρ, εκδ. «Πατάκη»), νομίζουμε ότι δεν μας λείπει η παρρησία ώστε να το αντιμετωπίσουμε.
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΣΩΝΙΤΗ, συγγραφέα των μυθιστορημάτων «Η συνείδηση της αιωνιότητας» («Πατάκης»), «Λάλον ύδωρ» («Πατάκης») και «Γεια σου, τηλεόραση!» («Καστανιώτης») Πηγήhttp://www.enet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε κατοικους Ελλαδος ΔΕΝ γινονται δεκτά τα γκριγκλις.
Εαν ειστε κατοικος εξωτερικου και δεν μπορειτε να χρησιμοποιησετε Ελληνικο αλφαβητο, θα μεταφραζω εγω τα σχολια και θα τα παραθετω διπλα η κατω απο το δικο σας.
Σχολια σε αλλη γλωσσα επιτρεπονται.