Guitar -->

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Οι κατοικοι της Λέσβου εξάγουν … καταθέσεις στην Τουρκία !!!




Γράφει:ο Νίκος Μανάβης / εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ
Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι οι κάτοικοι της Λέσβου συνήθιζαν και συνηθίζουν να πηγαίνουν για ψώνια κάθε Πέμπτη στο Αϊβαλί. Τώρα υπάρχει μια νέα και ολοένα αυξανόμενη τάση, αυτή της μεταφοράς καταθέσεων στις τράπεζες που έχουν υποκαταστήματα στα απέναντι παράλια. Αυτό που κάνουν, είναι να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τα υποκαταστήματα των τραπεζών στη Λέσβο, δηλαδή παίρνουν ζεστό χρήμα στα χέρια τους και το μεταφέρουν στις πόλεις που βρίσκονται απέναντι από τα παράλια της Λέσβου. Εκεί επισκέπτονται τις τουρκικές τράπεζες και καταθέτουν τα χρήματά τους.
Η πλειοψηφία όσων μεταφέρουν τα χρήματά τους δεν ακολουθούν τις νόμιμες τραπεζικές διαδικασίες, ούτε δηλώνουν στο Τελωνείο όταν φεύγουν από τη χώρα ότι πρόκειται να κάνουν εξαγωγή κεφαλαίου.
Μυτιληνιοί που γνωρίζουν πώς λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα στην Τουρκία, αναφέρουν ότι είναι μια τακτική που την ακολουθούν πολλοί από αυτούς που διέθεταν ή διαθέτουν ακόμη σημαντικά κεφάλαια στις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.
Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη, καθώς σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία ένας αλλοδαπός πολίτης μπορεί να κάνει κατάθεση σε οποιαδήποτε τράπεζα θέλει, αρκεί να διαθέτει τουρκικό αριθμό φορολογικού μητρώου.
Οι τουρκικές τράπεζες δε ζητούν στοιχεία για την προέλευση των κεφαλαίων που κατατίθενται σε αυτές, μέχρι τώρα. Αυτό σημαίνει ότι κι όσοι διαθέτουν καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες οι οποίες δε δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους, έχουν μια πολύ καλή λύση για να «κρύψουν» τα κεφάλαιά τους, ώστε να μη φορολογηθούν τα επόμενα χρόνια όταν θα συσταθεί το περιουσιολόγιο. Επίσης, με τον τρόπο αυτό διασφαλίζουν ότι δε θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στις φορολογικές αρχές για την προέλευση των καταθέσεών τους.
Σε ευρώ…
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ένα από τα ζητήματα που απασχολούν όσους μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στην Τουρκία, είναι και το νόμισμα στο οποίο θα γίνεται η κατάθεση. Δεν επιθυμούν να κάνουν καταθέσεις στη νέα τουρκική λίρα, προτιμούν τις καταθέσεις σε ευρώ. Προφανώς διότι το θεωρούν πολύ ισχυρότερο νόμισμα. Στην ουσία, δηλαδή, κάνουν κατάθεση σε συνάλλαγμα, ενώ συμφωνούν πως και η όποια ανάληψη γίνει, θα είναι στο ίδιο νόμισμα. Μάλιστα, σε περιόδους που εντεινόταν η φημολογία για επιστροφή στη δραχμή, είχαν πολλαπλασιαστεί και οι περιπτώσεις μεταφοράς κεφαλαίων σε απέναντι τράπεζες, όπως άλλωστε και σε τράπεζες ευρωπαϊκών χωρών.
Ένα σημαντικό δέλεαρ για τους Έλληνες καταθέτες των τουρκικών τραπεζών που μεταφέρουν ευρώ, είναι τα επιτόκια που δίνουν οι τουρκικές τράπεζες, τα οποία είναι αισθητά υψηλότερα από τα επιτόκια που δίνουν οι ελληνικές.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κατάφερε να συλλέξει το «ΕΜΠΡΟΣ» οι Λέσβιοι που μεταφέρουν τις καταθέσεις τους στην Τουρκία, δεν είναι μόνο πολύ πλούσιοι. Σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για ανθρώπους με μεσαία ή χαμηλά εισοδήματα, που τα προηγούμενα χρόνια κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα μικρό ή μεγαλύτερο κομπόδεμα και μόνος στόχος τους είναι να το διασώσουν, κι αυτό επιδιώκουν με την «εξαγωγή» του κεφαλαίου τους, σε πολλές περιπτώσεις και χωρίς να αναζητήσουν ιδιαίτερες διασφαλίσεις, στα απέναντι παράλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε κατοικους Ελλαδος ΔΕΝ γινονται δεκτά τα γκριγκλις.
Εαν ειστε κατοικος εξωτερικου και δεν μπορειτε να χρησιμοποιησετε Ελληνικο αλφαβητο, θα μεταφραζω εγω τα σχολια και θα τα παραθετω διπλα η κατω απο το δικο σας.
Σχολια σε αλλη γλωσσα επιτρεπονται.