Guitar -->

Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΥΣΟΣΤΕΦΑΝΗ



Ελλάδα ! χρυσοστέφανη και τιμημένη χώρα ! οι μεγαλόχαροι θεοί επάνω σου αγρυπνούνε και φεύγουν απ' τον Όλυμπο για να ξεκουραστούνε στη γη σου τη βραχόσπαρτη, γιατί εδώ πέρα βρίσκουν πως πιό πολύ με τους θεούς ο άνθρωπος ταιριάζει, γιατί εδώ πέρα η προσευχή πιό γκαρδιακή ανεβαίνει, ακούγεται γλυκύτερη των ποιητών η λύρα, και το καθάριο το νερό και το ξανθό το μέλι και το χιλιάκριβο ποτό που διώχνει τις φροντίδες προσφέρονται μ' αγνότερη ψυχή στους αθανάτους, και τις εικόνες των θεών σκαλίζουν οι τεχνίτες πλέον πιστά κι αληθινά στο μάρμαρον επάνω που την κρατάει ανάλαγγη τη φωτερή του ασπράδα. Εδώ τα πάντα ευγενικά θεϊκά πλασμένα πάντα !
Κωστής Παλαμάς
Το έργο αυτό είναι έργο ψυχής, σπονδή στη μνήμη εκείνων που περπάτησαν επάνω σε αυτά τα άγια χώματα και τα επότισαν επί χιλιάδες κύκλους του ενιαυτού με τον ιδρώτα ή το αίμα τους.
ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ ΓΙΑ ΘΕΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ
ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΑ ΟΧΙ ΕΛΛΗΝΑ, ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΩΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙΡΟ ΜΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΡΑ ΤΟΥΣ ΒΕΛΗ, ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΠΛΗΓΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΗΛΙΟ.
«Σχεδόν σε όλες τις εποχές και σε όλα τα στάδια της κουλτούρας προσπάθησαν κάποια στιγμή, με βαθιά δυσαρέσκεια, να απελευθερωθούν από τους Έλληνες – επειδή κάθε προσωπική, φαινομενικά πρωτότυπη και άξια θαυμασμού δημιουργία συγκρινόμενη με το ελληνικό πρότυπο έχανε χρώμα και ζωή και κατάληγε να μοιάζει με φθηνό αντίγραφο, με καρικατούρα. Κι έτσι, κάθε τόσο ξεσπάει μια βαθιά οργή εναντίον αυτού του μικρού και αλαζονικού λαού, που είχε την τόλμη να ονομάσει «βάρβαρο» ό,τι δεν ήταν δικό του γέννημα-θρέμμα. Ποιοί είναι αυτοί οι άνθρωποι, αναρωτιούνταν, που μολονότι διαθέτουν εφήμερη μόνο ιστορική λάμψη, κωμικά περιορισμένους θεσμούς, αμφίβολη ηθική και χαρακτηρίζονται από απεχθή ελαττώματα, αξιώνουν εκείνη την αξιοπρέπεια και την εξέχουσα θέση που διακρίνει τη μεγαλοφυΐα από τις μάζες;
Κι έτσι οι άνθρωποι νιώθουν ντροπή και φόβο απέναντι στους Έλληνες, εκτός κι αν εκτιμούν πάνω από όλα την αλήθεια και τολμούν να την αναγνωρίσουν ακέραιη: οι Έλληνες κρατούν στα χέρια τους σαν ηνίοχοι, τα χαλινάρια της δικής μας και κάθε άλλης κουλτούρας, και σχεδόν πάντα τόσο τα άρματα όσο και τα άλογα των άλλων πολιτισμών είναι κατώτερης ποιότητας και αίγλης από τους ηνίοχους τους που το’ χουν παιχνιδάκι να γκρεμίσουν αυτό το σύνολο σε μια άβυσσο, πάνω από την οποία εκείνοι εύκολα πηδούν μ’ ένα αχίλλειο άλμα». (F. Nizsche – Η γέννηση της τραγωδίας)
«Δεν υπάρχει λαός εις τον κόσμο ο οποίος να έχει προσφέρει τόσα εις την ανθρωπότητα όσα ο Ελληνικός και έχει καταπολεμηθεί τόσο πολύ από τόσο πολλούς λαούς, οι οποίοι δεν προσέφεραν τίποτα εις αυτήν» F. Nizsche
ΤΟ ΑΝΕΣΠΕΡΟ ΚΑΙ ΑΕΝΑΟΝ ΘΕΪΚΟ ΑΠΟΛΛΩΝΙΟ ΦΩΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ, ΕΙΝΑΙ ΑΘΑΝΑΤΟ. ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ ΜΗΝ ΚΟΥΡΑΖΕΣΤΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε κατοικους Ελλαδος ΔΕΝ γινονται δεκτά τα γκριγκλις.
Εαν ειστε κατοικος εξωτερικου και δεν μπορειτε να χρησιμοποιησετε Ελληνικο αλφαβητο, θα μεταφραζω εγω τα σχολια και θα τα παραθετω διπλα η κατω απο το δικο σας.
Σχολια σε αλλη γλωσσα επιτρεπονται.