Guitar -->

Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

«Έλληνες, συγγνώμη για την κυβέρνησή μας».




Ήταν όλοι Έλληνες

thumb

Ένας νεαρός Γερμανός έχει αναρτήσει στον διαδικτυακό του «τοίχο» μια φωτογραφία που δείχνει τον Μανόλη Γλέζο να δέχεται επίθεση με χημικά και γράφει:
 «Είναι δυνατόν; Τον άνθρωπο που πολέμησε τους Ναζί;».

 Ένας Ισπανός έχει βάλει στον δικό του «τοίχο» μια παλιά φωτογραφία που δείχνει τους ναζί να υψώνουν τη σημαία με τη σβάστικα στην Ακρόπολη και σχολιάζει: «Αυτό θέλουν να ξανακάνουν στην Ελλάδα».

 Μια Αγγλίδα φωτογραφίζεται με ένα πλακάτ που γράφει:
 «Έλληνες, συγγνώμη για την κυβέρνησή μας».

 Χιλιάδες Γερμανοί, πρωτίστως, αλλά και Γάλλοι, Άγγλοι, Πορτογάλοι, Βέλγοι, Φινλανδοί, Ιταλοί, Λετονοί, Αμερικανοί και Νοτιοαμερικανοί «ανώνυμοι» και επώνυμοι μαζεύτηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο έξω από τις πρεσβείες και τα προξενεία μας για να δηλώσουν, σε διάφορες γλώσσες, «Είμαστε όλοι Έλληνες».
Πολλοί από εμάς τους ευχαριστήσαμε σε πλατείες ή στο Ίντερνετ, άλλοι – πολύ τσιγγούνικα – μέτρησαν κεφάλια και κατέληξαν στο συμπέρασμα:

 «Ε, δεν ήταν και εκατομμύρια».
 Και λοιπόν; Στη Φρανκφούρτη κάποιοι κόντεψαν να φάνε ξύλο, στο Παρίσι γέμισαν με γαλανόλευκες το Τροκαντερό, στην Ιταλία τρεις δήμαρχοι μας προσέφεραν τον μισθό τους και ο Αντριάνο Τσελεντάνο βγήκε στο Φεστιβάλ του Σαν Ρέμο και είπε:
 «Η Μέρκελ και ο Σαρκοζί είπαν στην Ελλάδα: αν θέλετε τη βοήθειά μας, την οικονομική χρηματοδότηση, πρέπει να αγοράσετε τα τεθωρακισμένα και τα πολεμικά πλοία μας, επιβάλλοντας έτσι νέες θυσίες στους Έλληνες, οι οποίοι βρίσκονται, πλέον, σε ακραία κατάσταση. Είναι αυτή η κυνική Ευρώπη που θέλουμε;».
Δεν ήταν ο μόνος καλλιτέχνης που μας υπερασπίστηκε. Ήταν και πολλοί άλλοι. Ενώ συγγραφείς και διανοούμενοι, μήνες τώρα, προβληματίζονται για την ελληνική κρίση και το μέλλον της Ευρώπης γενικότερα.
 Ο φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με θέμα τις εξελίξεις στην Ευρώπη και, όπως και ο σπουδαίος συγγραφέας Χανς Μάγκνους Εντσενσμπέργκερ και ο κοινωνιολόγος Ούλριχ Μπεκ, καταγγέλλει τη συμπεριφορά της πατρίδας του, της Γερμανίας, απέναντι στους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Εναντίον «των σχεδίων Μερκοζί» αρθρογραφούν επίσης οι Μπερνάρ Ανρί Λεβί και Αντρέ Γκλιγκσμάν στο Παρίσι. 
«Ο καπιταλισμός πια δεν χρειάζεται δημοκρατίες. Αυτές τις βλέπει περισσότερο σαν εμπόδιο, σαν φρένο και αυτό φαίνεται πολύ καλά από τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα» αναφέρει σε ένα μεγάλο και ενδιαφέρον άρθρο του ο καλός και δημοφιλέστατος Γερμανός συγγραφέας Ίνγκο Σούλτσε.
Όλες αυτές οι αυθόρμητες αντιδράσεις επηρεάζουν την κοινή γνώμη των χωρών τους και σιγά - σιγά ακόμα και γερμανικές εφημερίδες ή ο «Guardian» έχουν αρχίσει να μας υπερασπίζονται. Θα μπορούσαν να είναι και περισσότερες, αν κάναμε και εμείς κάτι για να τις προβάλουμε ή έστω αν προσπαθούσαμε να κινητοποιήσουμε περισσότερους καλλιτέχνες και διανοούμενους με το ίδιο σύνθημα με το οποίο ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις υπέρ μας: «Όταν επιτίθενται σε έναν λαό, επιτίθενται σε όλους».
 Γιατί με τα αφελή «οι Γερμανοί είναι ναζί», «οι Αμερικανοί κομπλεξικοί που ζηλεύουν την ιστορία μας», «είμαστε έθνος ηρωικό και ανάδελφο, που όλοι μας εχθρεύονται», τα DNA και τις αυτάρεσκα τραγουδισμένες «μοναξιές ελληνικές», χάνουμε, πρώτα απ’ όλα, όλη αυτήν την παρέα που τόσο γενναιόδωρα βγήκε στους δρόμους για χάρη μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε κατοικους Ελλαδος ΔΕΝ γινονται δεκτά τα γκριγκλις.
Εαν ειστε κατοικος εξωτερικου και δεν μπορειτε να χρησιμοποιησετε Ελληνικο αλφαβητο, θα μεταφραζω εγω τα σχολια και θα τα παραθετω διπλα η κατω απο το δικο σας.
Σχολια σε αλλη γλωσσα επιτρεπονται.